Kecskemét

2024.08.28. 18:30

Két új taggal bővült a Ciróka Bábszínház társulata

Hét bemutató, két új társulati tag, Kecskemét Kultúrájáért díj – elkezdődött a 2024/25-ös évad a Cirókában. Röviden így foglalható össze a kecskeméti Ciróka Bábszínház évadnyitó társulati ülésén elhangzottak.

Sebestyén Hajnalka

A napokban megtartott társulati ülésen több jó hírt is hallhatott a társulat. A részletekről a Ciróka Bábszínház számolt be. Kiszely Ágnes igazgató, mielőtt ismertette volna a részletes évadtervet, két jó hírt is megosztott a társulattal. Az előző évadban bemutatott Tiszavirág című előadás jelölést kapott a Színházi Kritikusok Céhe legjobb gyerek- és ifjúsági előadásának díjára. S bár a kategória nyertese nem a Ciróka lett, a rangos jelölés fontos visszajelzés a társulat számára.

Ciróka Bábszínház, évadnyitó, társulat
Két új taggal bővült a Ciróka Bábszínház társulata
Forrás: Beküldött fotó

Ugyancsak megtisztelő az az elismerés, amelyben Kecskemét Közgyűlése részesítette a bábszínházat. 2024-ben Kecskemét Kultúrájáért díjat adományoz a Ciróka társulatának kiemelkedő kulturális tevékenységéért, amellyel a város művészeti értékeit gazdagítja.

Két új társulati tag

Az új évadban két új taggal bővül a Ciróka csapata. Dupák Fanni az Újvidéki Művészeti Akadémia Dráma Karán szerzett magyar nyelvű színész diplomát, Kedves Csaba pedig két évvel ezelőtt végzett a Színház-és Filmművészeti egyetem bábszínész szakán. Már ősszel megismerheti mindkettőjüket a kecskeméti közönség, az első óvodásoknak szóló új bemutató előadásban. 

Az első bemutatók

Kiszely Ágnes elmondta, a 2024/25-ös évadban hét bemutatót tart a társulat, öt új produkció és két felújítás szerepel a bábszínház programjában. 
Az előszobaszekrény boszorkánya próbái már el is kezdődtek. Az iskolások számára készülő mesét október elején mutatják be, Veres András rendezésében. Szintén októberben indul az ovisoknak szóló Almafácska előadás felújított változata, új szereposztással. 

Érkezik a Tóték

Az előző évad végén, szakmai közönség előtt már bemutatták a Szikszai Rémusz rendezésében színpadra állított Tóték előadást. Nyáron az Ördögkatlan Fesztiválon is játszotta a társulat a darabot, október közepétől pedig a kecskeméti közönség is láthatja majd. 

Novemberben Cseri Hanna izgalmas kortárs meséjét, a Vörösfejű manikonyikot állítja színpadra Jankovics Péter rendező. Decemberben új történettel várja a látogatókat a Mikuláskuckó, amely évek óta az adventi időszak egyik legnépszerűbb városi programja. 

A kecskeméti kórház gyermekosztályát is látogatják

Februárban visszatér a társulathoz a nagysikerű Tiszavirág előadás rendezője, Varsányi Péter, aki ezúttal a lámpalázról készít nem mindennapi produkciót Atanáz, a lámpaláz címmel. 

Márciusban az egri Harlekin Bábszínházzal közösen hozza létre a társulat A boldogságárus meséje című előadást, amellyel a kecskeméti kórház gyermekosztályát is rendszeresen látogatják majd. 

Az évad utolsó bemutatója a 2016-ban Üveghegy díjat nyert Lúdas Matyi lesz, új szereposztással, iskolás közönség részére. A felnőtteknek szóló előadások közül a Tóték mellett a Barguzin – lehullt csillag fénye is repertoáron marad, emellett pedig meghívott vendégelőadások színesítik majd a kínálatot.

A játékok sem maradnak el

Az új évadban új játék várja a hétvégi előadásokra ellátogató családokat. A Vasárnapi Mesébelépő játék október 13-án meseútlevelek átvételével veszi kezdetét. A nézőket a színház legújabb előadása, Az előszobaszekrény boszorkánya várja. 

Izgalmas kihívás vár a Ciróka tagjaira

A mozgalmas évad első nagy kihívása a cirókás színészek számára a szeptember 3-án kezdődő Bábos Drámaíró Verseny lesz, amelyet idén hetedik alkalommal szervez meg Békéscsabai Napsugár Bábszínház. Az írók, rendezők, színészek és zenészek együtt alkotnak, versenyt futva az idővel, hogy a kisorsolt témából a negyedik nap végére színpadra állítsanak három új produkciót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában