Strandszezon

2024.07.26. 06:50

A vízi balesetek veszélyeire hívta fel a figyelmet Gyulánszky Milán bajai mentőbúvár

A nyár a strandszezonról, a fürdőzésről szól, a lehetséges veszélyekre kevesebbet gondolunk. A nem kívánt vízi balesetekre érdemes felkészülni, jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi a teendő ha baj van.

Márton Anna

Gyulánszky Milán több mint 21 éve mentőbúvár. Baján és környékén szerencsére idén nem volt feladata, hogy ez a továbbiakban is így maradjon a vízi balesetek megelőzésére, hívta fel a figyelmet.

vízi balesetek, mentőbúvár, Baja,
A vízi balesetek veszélyeire hívta fel a figyelmet Gyulánszky Milán bajai mentőbúvár
Fotó: Beküldött fotó

Megelőzésképpen először is a vízbiztonságot emelte ki, továbbá hangsúlyozta: a fuldoklás legtöbbször csendben és sok esetben gyorsan bekövetkezik. Ilyenkor elég egy mély lélegzet a víz alatt, ahhoz, hogy az ember elveszítse a kontrollt és többé ne legyen ura a helyzetnek.

– A vízben való biztonságos lét egy gyerek, de egy felnőtt szempontjából is elengedhetetlen, olyan szülővel vagy társsal menjen be valaki a vízbe, aki tud rá és önmagára is vigyázni. Egy szülőnek tudnia kell kontrollálnia a gyermekét a vízben is. A fuldoklást egy laikus legtöbbször észre sem veszi, mert a légzőszervvel, a szájjal a gyermek a lélegzetvételre koncentrál és nem arra, hogy hangot adjon ki ahhoz, hogy segítséget kérjen. Ezért nagyon fontos, ha egy társaságban vagyunk, figyeljünk oda egymásra. Ha pedig gyerekekkel, akkor soha ne hagyjuk őrizetlenül a vízbe menni őket. Jó ha tisztában vagyunk a víz jellemzőivel is. Állóvízről vagy folyóvízről van e szó, milyen a mélysége, örvénylik e egyes részeken – jelentette ki Gyulánszky Milán.

– Sajnos, van rá példa, hogy úgy használja valaki a vízi eszközöket, hogy nem tud úszni, legtöbbször mentőmellényt sem vesz fel. 

–  Aki nem tud úszni, lehetőleg olyan mélységig menjen, a vízbe ahol még nincs szüksége erre a tudásra. Ha vízi járművet használ, kajak, SUP, vízibicikli, stb, használja a mentőmellényt.

– A Sugovicán kötelező a mentőmellény supozás közben, még az úszni tudó felnőttnek is.

– Így van, de például a Balatonon a vízibiciklin nem kötelező a mentőmellény használata, de ott van mélységkorlátozó bója, tilos beljebb menni. A vízi járművek esetében, de attól függetlenül is, ha az ember víz alá merülés után a felszínre emelkedik, fontos, hogy a kezét a feje fölé tartva haladjon. Ha esetleg bármilyen szilárd tárgy van fölötte, ne a fejével érje el azt, mert úgy akár az eszméletét is elveszítheti, ami már szinte egyenes út a fulladáshoz. Ezt egyébként a búvároknak is oktatják –  mondta a mentőbúvár.

Gyulánszky Milán mentőbúvár
Gyulánszky Milán mentőbúvár
Fotó: Beküldött fotó

Gyulánszky Milán felhívta a figyelmet arra is, hogy csak körültekintően vállalkozzon valaki a mentésre, hiszen ő munkája során több holttestet is kiemelt már a vízből. Sajnos, volt olyan eset, hogy valaki segítségnyújtás közben fulladt meg, az pedig, akit szeretett volna kimenteni, életben maradt. Azt tanácsolja a mentőbúvár, hogy az menjen menteni, aki biztos a dolgában, aki tudja, hogy mit kell csinálni, hogy kell szakszerűen kimenteni egy fuldoklót.

– Ezt a munkát csak úgy lehet végezni, ha el tudunk vonatkoztatni az esetektől. Akár egy tűzoltó, orvos, ápoló, aki nap mint nap találkozhat a halállal. Mivel többször láttam már halálesetet, és a hozzátartozók fájdalmát a parton, ezért tudat alatt is körültekintőbb vagyok. Például a fiamnak – annak ellenére is , hogy tudja – minden alkalommal elmondom, hogy vizezze be a szívét, arcát, tarkóját a vízbemenetel előtt. De más területen is. Szituációs gyakorlatokat vázolok fel neki. Például, hogy mit tegyen ha felborul egy autóbusz és bent reked. Elmondtam neki, hogy hol kell megütni az ablaküveget ahhoz hogy ki tudja törni. Vagy, hogy mi a teendő akkor, ha füsttel teli térbe kerül. Ilyenkor hason kúszva haladjon a fal mellett, mert lent koncentrálódik legkevésbé a füst. Ilyen szituációkat többször átbeszélünk. Tudja azt, hogy hogyan kell valakit stabil oldalfekvésbe tenni. Ezt a búvártáborban tanították neki – részletezte Gyulánszky Milán. Hozzátette: az idei nyár mentés tekintetében csendesnek mondható. 

– Maradjon is így. A Balatonon volt több halálesetet ahol búvárokat kellett bevetni, de Baja környékén nem hívtak még bennünket, szerencsére. Néhány jó kis búvármunkán kívül, nem kellett „beöltözni” – zárta mondandóját a mentőbúvár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában