Összefoglaló

2024.07.09. 21:00

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. július 09.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem gondozásában, országos szakmai centrumként működik majd tovább lovas képzések és lovaskultúra-oktatás, valamint a gyakorlati és elméleti lovasszakedző-képző tevékenység megvalósításában a kecskeméti Hírös Lovarda. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Nemzeti Lovaskultúra Oktatási és Képzési Központjának átadó ünnepségét kedd délelőtt tartották. Az átadón Nagy István agrárminiszter kifejtette: olyan hiánypótló lépés ez a hazai lovas kultúra oktatásában, ami megalapozhatja a lovassportok, a lovas hagyományok intenzív fejlődését a következő évtizedekben hazánkban.

kecskeméti Hírös Lovarda
A kecskeméti Hírös Lovardában a legmagasabb szintű oktatást valósíthatják meg.
Fotó: Horváth Péter

Az Iskolaőr Program 2020-ban indult el országos szinten, így a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén is. A bűnmegelőzési szakemberek folyamatosan ügyelnek a rendre az oktatási intézményekben. Kijelenthető, hogy sikerprogramról van szó.

A Kunszentmiklósi Járási Ügyészség lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, valamint orvvadászat miatt vádat emelt egy férfival szemben, akinél gépkarabély, pisztolyok, puskák és több mint félezer lőszer került elő.

Közel kétezren lépték túl a sebességhatárt Bács-Kiskunban.

Több tucat, illegálisan hulladékkal telepakolt ingatlant ellenőriztek a halasi önkormányzat munkatársai az elmúlt időszakban. Hatósági bejárások voltak és eljárások indultak a szemetelők felkutatására, eddig több mint 1,2 millió forint bírságot szabtak ki az elkövetőkre – közölte Kuris István László alpolgármester.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyárához vezető Daimler utat az 54-es főúttól a 2-es kapuig új forgalmi sávval bővítik – írja a magyarepitok.hu. Az úton új csomópont és kerékpárút is lesz.

Elkészült a fülöpházi Kossuth utca burkolatának felújítása és a parkolók, a temetőben új esőbeálló és térkőburkolat épült, valamint napelemes rendszert kapott a művelődési ház Fülöpházán. A beruházások a vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz, a Magyar Falu Program és a Kolon Menti Leader Egyesület támogatásával valósultak meg. A projektek ünnepélyes átadását a hétvégi falunap keretében tartották meg.

Hetedik alkalommal rendezik meg a Rózsatábort citerások részére. Ebből csak az elsőt nem Lakiteleken tartották, a többinek a tőserdei Kontyvirág Erdei Iskolába adott otthont. A tábor lakói szakemberek irányítása mellett ismerkednek a citerával és a népzenével.

Ünnepi képviselő-testületi ülésen adták át a település díszpolgári kitüntetését, az elismerést idén Dr. Forczek Zoltán kapta, aki a község történetét is megírta. A testületi ülésen megemlékeztek a település alapításának 150. évfordulójáról is.

Az előzetes adatok szerint megdőlt az országos napi melegrekord kedden. A dobogó élén 38,1 fokkal Baja áll.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában