Rendezvény

2024.07.14. 19:08

Fergeteges Lángos Ünnep Dunaszentbenedeken – galériával

A hőmérő higanyszála a dunaszentbenedeki tájház udvarán szombaton délután, árnyékban a 37 fok fölé kúszott, ami valamelyest visszavett a hagyományos Lángos Ünnep látogatóinak számából. Viszont aki – elsősorban az idősebb korosztályokat leszámítva – ott volt, annak a hűsítő-frissítő italoknak, a nagyüzemben, a legkülönbözőbb feltétekkel készülő kemencés lángosnak és a kitűnő műsornak köszönhetően kivételes élményben volt része.

Zsiga Ferenc

Már az érkezésünk pillanatában látványosságnak beillő forgatag fogadott bennünket, az erdélyi testvértelepülésről, Magyaróról érkezett 50 fős delegáció népviseletbe öltözött hagyományőrzőit, a kalocsai Piros Rózsa Néptáncegyüttes talpig autentikus viseletet öltő táncosait fogadták a helyi Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai.

ünnep, lángos, Dunaszentbenedek
A legkülönbözőbb feltétekkel készülő kemencés lángosnak és a kitűnő műsornak köszönhetően kivételes élményben volt része a vendégeknek
Fotó: Zsiga Ferenc

Miközben a szabadtéri kemence körül sürgölődtek az asszonyok, a kemence felfűtéséért felelős férfiak jóvoltából folyamatosan készültek a finomabbnál finomabb feltétekkel gazdagított, a dédnagymamák receptje szerint készülő, azonmód melegében fogyasztható lángosok, 15 órakor Vargyas László ünnepélyesen is megnyitotta a Lángos Ünnepet. A polgármester elsőként az Erdélyből, majd a Kalocsáról és a szomszédos községekből érkező vendégeket és polgármestereket köszöntötte. 

A településvezető beszédében annak adott hangot, hogy a sok, a tájházban is megtalálható tárgyi emlék mellett a kenyérlángos készítésének és a kemence befűtésének a titka is olyan örökség, amelyet át kell adni a jelen és a jövő generációinak. Ezt szolgálja a Lángos Ünnep is, amely jó alkalom arra, hogy a meglévő barátságok erősödjenek, és újak szülessenek.

Lovász Bernadett, az Erdélyből érkezett magyarói Csurgó Néptáncegyüttes vezetője elmondta: az egyesület 1954-ben alakult, a száz fős együttes táncosai az 5-30 éves korosztály közé tartoznak. Először valamennyi belépő a magyarói táncrendet, köztük a verbunkot, lassút, szaporát és a frisset tanulja meg, majd a Felső-Maros menti települések és Magyarország más tájegységei táncait sajátítja el. Az együttesnek saját zenekara van, művészeti vezetőjük Bognár Zsolt és Lovász Jámbor Zsuzsanna. 

A műsor a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Tánccsoport fellépésével kezdődött, a kalocsai Piros Rózsa Kalocsai kis kocsmánál című koreográfiájának bemutatásával folytatódott, majd az ugyancsak a profizmus jegyeit felmutató Csurgó Néptáncegyüttes produkciójával zárult. 

A gyermekeket egészen a késő délutáni órákig mesesarok, gyöngyfűzés, kézműves foglalkozások várta. A Lángos Ünnep szombati eseményei a Duna-parton, a Pillangó Büfénél megrendezett zenés-táncos mulatsággal értek véget, a vasárnap a Szent Benedek-napi búcsú jegyében zajlott. Az egyházi esemény után a református és a katolikus templom közötti útszakaszon búcsúi kirakodóvásár, körhinta, légvár várta a látogatókat.

 



 



 



 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában