Összefoglaló

2024.07.14. 21:00

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. július 14.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

A hőség ellenére is vidám halfőzők gyűltek össze július 13-án este a 27. Bajai Halfőző Fesztivál főnapján. A Szentháromság tér ezúttal nem volt zsúfolt, leginkább fiatalok és a hagyományőrző lelkes bajaiak vettek részt a főzésben. Több asztal azonban üresen maradt, néhányan visszamondták a lefoglalt helyeiket.

hírek, összefoglaló, Bács-Kiskun
Véget ért a 27. Bajai Halfőző Fesztivál
Fotó: Márton Anna

A globális felmelegedésnek köszönhetően kitolódott azon időszak, amikor fokozott UV-sugárzásnak vagyunk kitéve. Már márciustól egészen október végéig – nyáron pláne – bármikor leéghetünk, ha nem figyelünk oda. Hogyan védekezzünk a leégés ellen és miért veszélyes a napozás? Többek között ezekről kérdeztük dr. Oroján Ivánt, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház bőrgyógyász osztályvezető főorvosát.

Meglőtték Donald Trumpot egy választási gyűlésen. A volt amerikai elnök a fején sérült meg. A merényletnek egy halálos áldozata és egy súlyos sérültje van. A támadó is életét vesztette. Orbán Viktor az X-en üzent Donald Trumpnak a merénylet után.

Kecskeméten, a görögkeleti templom előtt nap mint nap helyiek százai, ezrei sétálnak el, miközben történetéről alig tudnak valamit. Az ikonmúzeum pedig ritka ikonokat rejt. A templomot 1824-1829 között építették fel.

Métereket zuhantak azok a kutyák, amiket vasárnap virradóra, éjjel dobtak be a Halasi Állatotthon kerítésén. Az egyik kutyán vágott és horzsolásos sebeket is találtak a gondozók, amit feltehetően a kerítés okozott a szerencsétlen állatnak. Csepcsik Melinda, az állatotthon vezetője szerint nagy baj történhetett volna, ha a rémült kutyák vérengzésbe kezdenek a menhelyen lévő macskák között.

Új tetőt kap az egykori Berki Galéria épülete, amely már a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumához tartozik. Az épületben új korszerű fűtésrendszert, valamint komfortos tantermeket és könyvtárt alakítanak ki. A beruházás minisztériumi támogatásból és az intézmény saját forrásából, mintegy 30,7 millió forintból valósul meg. Az iskola főépületében is folynak korszerűsítési munkálatok, ahol négy tanteremet felújítanak és egy új tantermet alakítanak ki.

Megkezdődött a 22 méterszer 42 méteres műfüves labdarúgó kispálya építése a bugaci sportpályán.

A hőmérő higanyszála a dunaszentbenedeki tájház udvarán szombaton délután, árnyékban a 37 fok fölé kúszott, ami valamelyest visszavett a hagyományos Lángos Ünnep látogatóinak számából. Viszont aki – elsősorban az idősebb korosztályokat leszámítva – ott volt, annak a hűsítő-frissítő italoknak, a nagyüzemben, a legkülönbözőbb feltétekkel készülő kemencés lángosnak és a kitűnő műsornak köszönhetően kivételes élményben volt része.

A július közepén szokatlanul nagy, csúcsokat döntögető kánikulában százak kerestek enyhülést a hétvégén a hartai és a solti Duna-parton. A rekkenő melegben a két település Duna-partjának látogatottsága úgy berobbant, hogy a több száz főnyi fürdőző, napozó döntő többségét, mintegy 70 százalékát ugyan a környéken élők adták, de a többiek vízi járművön érkeztek a homokos, fövenyes part árnyat adó fái alá, hogy ott verjenek sátrat, vagy parkoljanak a lakóautóikkal.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában