Fejlesztés

2024.07.26. 08:20

Épül az elkerülő út, megszépül a Petőfi-park Szalkszentmártonban

Gőzerővel folyik az útépítés Szalkszentmártonban. Befejezéséhez közeledik a Kertész, a Zrínyi utca, valamint a Béke utca egy szakaszának rekonstrukciója. A beruházás költsége 60 millió forint, amit saját költségvetésből finanszíroz a helyi önkormányzat. Folyamatban van a település központját tehermentesítő elkerülőút építése is. A Vecsei és a Fő út közötti földút (Kádár utca) aszfaltozása a vármegyei Terület-, és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatának keretében elnyert százötvenmillió forintból valósul meg.

Gulyás Sándor

– A beruházás jelentős előrelépés a település életében, mivel évek óta gondot jelent a községen átdübörgő teherfogalom. A nagy súlyú járművek rongálják a Fő út aszfaltrétegét, zajuk pedig megkeseríti a környékben lakók mindennapjait. A megközelítőleg egy kilométeres szakasz burkolatának elkészítése várhatóan a nyár végéig befejeződik – tájékoztatta hírportálunkat Gulyás Horváth Tünde polgármester.

útépítés, Szalkszentmárton,
Folyamatban van a Béke, Kertész, Zrínyi utcák aszfaltozása
Fotó: Szalkszentmárton Község Önkormányzatának közösségi oldala

A településhez kötődő felajánlónak köszönhetően megújult a Szalkszentmárton központját díszítő Petőfi-szobor, a műalkotást körül ölelő park rekonstrukciója a minap kezdődött el.

– Az adományozó azt szerette volna, hogy Petőfi Sándorral kapcsolatos fejlesztés valósuljon meg a községben. A választás Marton László Munkácsy-díjas művész ötvenöt éve felállított alkotására esett. A munkálatok során nem csak a Petőfi-szobor, hanem a park térburkolata is megújult. A márvány lapokba a költő Szalkszentmártonban írt verseinek címét vésték bele a szakemberek. A park zöldfelületének rendbetételét önkormányzatunk vállalta magára. A projekt keretében virágokat, oszlopos tiszafákat és babérmeggyet ültetünk, a felújítás így válik teljessé. A Petőfi-szobor és környezete, újabb szép színfoltja lesz Szalkszentmártonnak, illetve a jövőben méltón tudunk emlékezni a költőre, aki ezer szállal kötődik a településhez – tette hozzá a polgármester.

20240725 beruhzasok szalkszentmarton GS PN 02
Elkezdődött a Petőfi - szobor körüli parkosítás
Fotó: Szalkszentmárton Község Önkormányzatának közösségi oldala

Petőfi Sándor költeményei alatt 112-szer olvasható keletkezési helyként a község neve. A költő két drámát és egy regényt is írt Szalkszentmártonban, valamint itt vetette papírra hatvanhat, többnyire rövid, a négy-nyolcsoros versből álló Felhőciklust. Községünkben található a leggazdagabb és leginkább épen maradt Petőfi-emlékhely is.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában