Összefoglaló

2024.07.19. 20:35

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2024. július 19.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Gőzerővel halad a szabadszállási polgármesteri hivatal régi épületének és új szárnyának energetikai felújítása. A kivitelezésre közel 270 millió forintot fordít a város önkormányzata. Az idei évi másik nagyberuházás, a Szabadszállás-Kunadacs közötti út rekonstrukciója a tervek szerint a jövő héten indul.

baleset, Kiskunhalas
Nyúl okozott balesetet Kiskunhalas közelében
Fotó: Pozsgai Ákos

Az út menti árokba hajtott csütörtök késő este egy személyautó a Kiskunhalas és Kunfehértó közötti úton, a sofőr egy nyulat gázolt el, a szerencsétlen állat a kerékbe szorult, ezért a jármű irányíthatatlanná vált.

A forróság miatt a Duna-Tisza közén kisülnek a növények. Elszaporodnak a kártevők is. A hőségnapok okozta károk pedig előbb-utóbb jelentkeznek majd a piaci árakban is. Ezekben a napokban a zöldségre alig van kereslet, lehet, hogy néhány hónap múlva egekig szöknek majd az árak.

Korábban beszámoltunk róla, hogy életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállítottak el egy postást Kelebiáról, miután a nagy hőségben összeesett az utcán és eszméletlen állapotban találtak rá járókelők. A középkorú férfit a halasi kórház intenzívosztályán ápolták, a gondos ellátás ellenére később elhunyt.

A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás kísérlete miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy parkoló autó üzemanyag tankját fényes nappal kifúrva benzint akartak lopni.

Hétfőn a hartai Duna-parton színpadbontás közben, szélcsendes időben, 6-8 méter magasságból a hivatali dolgozókra szakadt egy látszólag egészséges tölgyfa ága.

A Kecskeméti Vadaskert lakói jól viselik a kánikulát. Ehhez adott a fákkal övezett, árnyékot adó karám, a hűsítő ételek és a saját ösztönük. Azok a látogatók duplán jól járnak, akik most a nagy melegben ott kapcsolódnak ki, hiszen közel 5-10 fokkal hűvösebb a levegő az állatkertben, és kellemes program az állatok etetése, nézegetése.

A rendőröknek olyan információ jutott a birtokába, hogy egy 39 éves jánoshalmi férfi 2023 óta rendszeresen értékesít kristály fantázianevű új pszichoaktív anyagot.

A Városligetben tette meg első köreit a bajai gyár fejlesztése csütörtökön. Új magyar jármű született - cseh koprodukcióban. Budapesten a sajtó szélesebb nyilvánossága előtt is bemutatták a bajai gyárban készült GANZ-SOR nevű elektromos midibusz prototípusát. A jármű a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz- pályázati felhívás támogatásával született meg. A nyolc méter hosszú, alacsonypadlós jármű 45 utast tud kényelmesen szállítani, hatótávja pedig 300 kilométer. A busz szívét, a hajtást, valamint a szoftvert magyar szakemberek fejlesztették ki, a kocsiszekrény Csehországból érkezett. A midibuszból jelenleg egy darab létezik, azonban a típusengedély megszerzését követően évi 50 jármű készülhet a GANZ-SOR-ból.

A perinatális gyászról, vagyis a magzat, illetve újszülött elvesztését követő gyászról beszélt Csernák Krisztina egészség szakpszichológus, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályáról, és Fischer Vivien diplomás szülésznő, a kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályáról a Hír FM kecskeméti műsorában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában