Rendezvény

2024.07.14. 13:30

Véget ért a 27. Bajai Halfőző Fesztivál – galériával, videóval

A hőség ellenére is vidám halfőzők gyűltek össze július 13-án este a 27. Bajai Halfőző Fesztivál főnapján. A Szentháromság tér ezúttal nem volt zsúfolt, leginkább fiatalok és a hagyományőrző lelkes bajaiak vettek részt a főzésben. Több asztal azonban üresen maradt, néhányan visszamondták a lefoglalt helyeiket.

Márton Anna

A rendezvényen az ünnepélyes tűzgyújtásra a színpadra érkezett Szentiványi Gábor nyugalmazott nagykövet, Gombás László, Ádám Péter, Gyurkity Tamás, Baja város örökös halászléfőző bajnokai, Horváth László, a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének elnöke, Péter András vendéglátós szakember, Farkas Attila nyugalmazott igazgató, Németh József, a magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Hungaricum- és Hagyományőrző Kabinet vezetője, Tárnok János, a Bajális rendezvény keretein belül a halászléfőző verseny szervezője, Körte János, a Bajális halkommandó szervezője, valamint Varga György casting világbajnok, a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének tagja.

Baja, halfőző, program
A hőség ellenére is vidám halfőzők gyűltek össze július 13-án este a 27. Bajai Halfőző Fesztivál főnapján.
Fotó: Márton Anna

A megnyitón Nyirati Klára polgármester rövid köszöntőt mondott.

A rendezvényen kisorsoltak egy két főre szóló utat Rómába, egy főzőhelyet a jövő évi fesztiválra, valamint egy egyedi bográcsot a fesztivál mintájával.

Idén családi halászléfőző versenyt is szerveztek. A díjakat Csontos Attila támogató adta át.

Hírpotálunknak Lublóváry György bajai fiatal hangsúlyozta: nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy a többfős baráti társasága eljött a halfőzésre. Többnyire bajaiak, de több egyetemista kollégája is ellátogatott a bajai rendezvényre és közösen főzték a halat a Szentháromság téren. Az ország különböző részéről, Szegedről és Hajdúszoboszlóról is érkeztek vendégek. Lapunknak a fiatal örömmel mesélte, hogy sikerült összehozni a csapatot, és 15 kilogramm halból főzték a halászlét, két bográcsban.

Füleki András bajai származású, édesapjával jött először a rendezvényre, még gyerekként. Azóta minden évben ellátogatnak a Sugovica-parti városba, bár ma már Pécset élnek. Már nem az édesapa, hanem fia főzi a hallét.

A Bajai Halfőző Fesztivál nosztalgia. Rendkívül kedves emberek egymással megismerkednek, ha asztalt bérelnek vagy csak a koncertek miatt jönnek el, akkor is. Az idősebbek a főzést követően hazamennek, de a fiatalok beveszik a várost – mondta hírportálunknak Füleki András.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában