Programok

2024.06.02. 16:45

Világháborús gépeket is kiállítottak a keceli retró juniálison – galériával, videóval

A retró jegyében rendeztek programokat vasárnap Kecelen.

Barta Zsolt

Az önkormányzat, a támogató cégek és magánemberek mindent megtettek, hogy a rendszerváltás előtti kor érzésvilágát visszahozzák a művelődési ház elé kilátogatók számára. A szabadtéri színpad melletti parkoló megtelt régi autókkal. Volt olyan csodálatosan helyreállított Mercedes, amely 1938-ban gördült ki a német gyárból. Tőle nem messze egy VW Golf I-es modell, amely előtt néhány méterre egy Trabant parkolt. Ez már nem a régi kétütemű motorral volt ellátva, hanem az 1100 köbcentis VW minierőművel, amely annak idején röpítette a könnyű karosszériát. A két autót összehasonlítva látta az ember, hogy mi is volt a különbség az egykori NSZK és az NDK között.

retró, kiállítás, Kecel
A tázlári Szekeres Tibor gyönyörűen helyreállított Mercedese 1938-ban gurult ki a gyárból
Fotó: Barta Zsolt

A járművek között volt egy 1900 köbcentis dízel Peugeot is, amely korát tekintve szintén átlépte a harmadik ikszet. A tulajdonos elmondása szerint 550 ezer kilométer van a motorban, de a mai napig sem fogyaszt többet a gép az autópályán, mint 5,5 liter. Igaz, kikíméli a szívének kedves autót, nem is hajtja jobban 100 kilométeres sebességnél.

A rendezvényen az óvónők és a Varázserdő Játszóház várták programokkal a kicsiket, akiket nem volt könnyű elcsábítani, ugyanis a körhinta és az ugrálóvár is ingyenes volt a számukra. A művelődési házban a kecskeméti TGV 2000 Vasútmodellező Klub érdekes bemutatóval várta az érdeklődőket. Délelőtt Ikarus 256-os busz indult a a rendőrőrs elől a Pintér Művek Haditechnikai Parkba, hogy ott az utasok közül bárki megnézhesse az egykori varsói szerződés kiállított fegyvereket. A művelődési ház előtt 30–40 éves, sőt, második világháborús motort is kiállítottak a tulajdonosok. A gyerekek figyelmét azonban inkább a kiállított tűzoltóautók kötötték le. A múzeumban íjászatot, jurtabemutatót rendeztek az udvaron, délután pedig süteményverseny eredmény hirdetése történt meg.

A retrónapot Haszilló Ferenc polgármester köszöntötte, aki ismertette a számos programot, majd megköszönte a cégek és civil szervezetek támogatását. A városvezető után Fekete Szabolcs plébános áldotta meg a retrónap programját. A nap koncerttel zárul.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában