Projektzáró ünnepég

2024.06.02. 17:02

Számos energetikai fejlesztés valósult meg Csávolyon – galériával

Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésének projektzáró ünnepségét pénteken tartották meg Csávolyon. Csala Józsefné polgármester hangsúlyozta: megújult az általános iskola és a tornacsarnok, a hivatal és a mezőgazdasági centrum épülete. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Plusz Program 221 millió forinttal támogatta az energetikai korszerűsítést.

Márton Anna

A Szentháromság tér felújítására a Vidékfejlesztési Program keretén belül 10 millió forintot hívott le a Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesület. A Magyar Katolikus Egyház Csávolyi Plébániájával együtt az önkormányzat folytathatta a korábbi, már megvalósult Szentháromság tér kialakítása Csávolyon című projektet. A második fordulóban a templom előtti rész is térkőburkolatot kapott, egységessé tették ezáltal a teljes teret. Az ünnepséget itt bonyolították le. Az általános iskola néptánccsoportja színvonalas műsort mutatott be. A táncosokat a Bácska Banda kísérte.

ünnepség, szalagátvágás, projektzáró
A fotón balról Vedelek Norbert alelnök, Csala Józsefné polgármester, Zsigó Róbert miniszter-helyettes
Fotó: Márton Anna

Csala Józsefné polgármester köszöntőjében örömmel számolt be a fejlesztésekről, kiemelte: a projekt megvalósítása során az önkormányzat 221 millió forintot nyert, mely pályázati összegből 93 millió forintot az iskolára, 26 millió forintot a mezőgazdasági centrumra és 27 millió forintot a hivatal épületének energetikai korszerűsítésére fordítottak.

A felújítások során mindhárom intézményben megvalósult a födém- és homlokzati szigetelés. Ezen felül a hivatal és a mezőgazdasági centrum épületein kicserélték a nyílászárókat. A mezőgazdasági centrumban és az iskolában akadálymentes illemhelyet és parkolót is kialakítottak. Az iskolát a tornacsarnokkal összekötő folyosó felett lévő lapostetőt szigetelték, felújították. A mezőgazdasági centrumban a fűtést korszerűsítették.

– A teljes megújuláshoz nemcsak pályázati forrásra, hanem nagyon sok önerőre is szükség volt. Ezek olyan munkák, melyeket a pályázati forrásból nem tudunk megvalósítani, de elvégzésük szükséges volt. Az iskola és a mezőgazdasági centrum épületén lecseréltük a csapadékvíz-elvezető csatornát, parkosítottunk, és egy tetőt is készítettünk a tornacsarnok bejáratához, egy képet festettünk a csarnok homlokzatára. Folyamatban van az iskola épületéhez szorosan kapcsolódó kerítés és a pillérek felújítása, valamint a mezőgazdasági centrum folyosójának betonozása, burkolása. Az eddig elvégzett önerős munkálatok összege 13 millió forint. Az elnyert 221 millió forintot nem használtuk fel. A fennmaradó 45 millió forintból a hivatal épületén tervezzük a tetőcserét, azbesztmentesítést, fűtéskorszerűsítést hőszivattyúval, és napelemet a működtetésére – részletezte a polgármester.

Vedelek Norbert alelnök a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat nevében köszöntötte a jelenlévőket. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt ciklusban: 712 darab nyertes pályázat született 102 milliárd forint értékben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatban. 80 településen 11 milliárd forint értékben 201 kilométer csapadékcsatorna épült. 26 településen 5, 5 milliárd forintból 37 turisztikai attrakciót valósítottak meg. A közlekedésfejlesztésre 10 milliárd forintot fordítottak: kerékpárút és utak épültek. Energetikai beruházás keretében 285 épületet fejlesztettek.

– Úgy gondolom, hogy szép számok ezek. A TOP pályázat 2023 decemberében véget ért. Az országban a mi vármegyénk lett az első, aki az áruelszámolás és a benyújtott számlaösszegek alapján a legjobb eredményt értük el. Elindult a TOP Plusz, itt, a vármegyében 108 milliárd forint lesz a rendelkezésre álló összeg. Nagyon sok célterületre lehet majd pályázni – fogalmazott Vedelek Norbert.

Az alelnök összegezte a Csávolyra érkezett pályázati támogatást, ami az elmúlt ciklusban több mint félmilliárd forint volt. Az alelnök kijelentette: az energetikai fejlesztések a jövőnek készülnek.

Zsigó Róbert miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő kiemelte: a  kormány egyik fontos célja az elmúlt években az volt, hogy fejlessze a településeket, a kistelepüléseket. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban megépült és átadták a Csávoly és Borota közti utat, az egészségház is megépült, járdákat is építettek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában