Thorma János Múzeum

2024.05.28. 20:40

A volt kiskunhalasi tanító és felesége életeket mentett a világháború idején – galériával

Bemutatták a Thorma János Múzeumban a Lengyelek menedéke, Magyarország 1939–1945 című kötetet, melynek szerzője a múlt század elején a Kiskunhalason tanító, lengyelországi magyar műfordító, író és festő Csorba Tibor és felesége, Csorba (Miller) Helena.

Pozsgai Ákos

A könyv a Csorba házaspár II. világháború idején folytatott életmentő tevékenységéről szól, a kötetet a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség (METEM) adta ki. Megjelenését a Waclav Felczak Alapítvány, a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum (LKM), valamint a Lengyel Művelődési Ház támogatta. 

könyvbemutató, világháború, Thorma János Mzeum
Bemutatták a Thorma János Múzeumban a Lengyelek menedéke, Magyarország 1939–1945 című kötetet
Fotó: Pozsgai Ákos

Csorba (Miller) Helena (1907–1985) lengyel orvos, szociológus, szociális munkás és habilitált orvos volt. Csorba Tibor (1906–1985) magyar bölcsészdoktor, író, műfordító, filológus, festőművész, aki a múlt század elején Kiskunhalason is tanított, majd az 1930-as évek második felében találkozott Helenával. Összeházasodtak, Csorba Tibor Varsóba költözött, ahol tanulmányozta a közoktatás és a rajzoktatás módszereit, irodalmi és kulturális munkásságot folytatott, a Varsói Egyetem lektora lett.

A második világháború kitörése után a házaspár Magyarországra utazott, ahol idősebb Antall József, a Menekültügyi Hivatal vezetője kérésére 1939 szeptemberétől bekapcsolódott a magyarországi lengyel menekülteket segítő tevékenységbe. Csorba Tibor feleségével együtt járta a menekülttáborokat, ahol előadásokat tartottak, és segítették a lengyel általános és középiskolai oktatás elindítását, illetve a menekültként érkező lengyel fiatalok elhelyezését, majd Nyugatra szöktetését.

– A lengyeleket és a magyarokat mintegy évezredes, különleges kapcsolat köti össze, Európa egyik legszebb kincse ez, amely erőt mutathat a többi nép számára is – hangoztatta a könyvbemutatón Kuris István László, Kiskunhalas alpolgármestere, aki említést tett arról is, hogy Halason őrzik Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét és Stanislaw Dziwisz bíboros, a néhai pápa személyi titkárának kiskunhalasi látogatásáról is.

A könyvbemutatón Molnár Imre történész, Magyarország varsói nagykövetségének volt diplomatája, a kötet szerkesztője beszélgetett Zombori István történésszel, Balázs Istvánnal a Lengyel Kutató Intézet és Múzeum igazgatójával és Grzegorz Lubczik volt lengyel nagykövettel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában