Kecskeméti SZC Gáspár András Technikum

2023.11.24. 10:53

Gáspár Andrásra emlékeztek a nevét viselő kecskeméti intézményben – galériával

November 23-án, csütörtök délelőtt megemlékezést tartottak a Kecskeméti SzC Gáspár András Technikumban Gáspár András vezérőrnagy születésnapjának 219. évfordulója alkalmából.

Orosz Fanni Flóra

Megemlékeztek a vezérőrnagyról

Fotó: Orosz Fanni Flóra

Szeniczei Gáspár András 1804. november 23-án született Kecskeméten. Hagyománnyá vált már, hogy születésnapja évfordulójának alkalmából kéthelyszínes megemlékezést tartanak szülővárosában. Csütörtökön délelőtt először a Kecskeméti SzC Gáspár András Technikumban láthattunk megemlékező műsort, ahol az intézmény diákjai sorra vették a vezérőrnagy életének mérföldköveit. Gáspár Andrást az aradi vértanúk perében a hadbíróság tíz év várfogságra ítélte, tehát egyedül őt nem végezték ki az elfogott tábornokok közül. A vezérőrnagy 1884-ben, 79 évesen, Biharon hunyt el.  

Az ünnepség Kecskemét jeles alakjának szülőházánál folytatódott, a Fecske utcában. Az emléktáblát hagyományosan évről-évre megkoszorúzzák, csakúgy, mint a technikumban. Gáspár Andrásról emlékezett Lestyán Balázs, Hatvan város alpolgármestere; Pászti András önkormányzati képviselő; a Gáspár András Bajtársi Egyesület tagjai és Jóljárt Zoltán, a Kecskeméti SzC Gáspár András Technikum igazgatója, Leviczky Cirill, az Szakképzési Centrum kancellárja, a tantestület tagjai és az intézmény diákjai. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában