Díj

2023.11.15. 17:20

A kiskőrösi emlékmúzeum kapta az év legjobb kiállításáért járó elismerést

Az év kiállítása 2023 elismerést kapta a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum a 7 év – Petőfi Sándor Emlékkiállításért kedden a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület fővárosi rendezvényén.

Barta Zsolt

A felvételen – az elismerés átvétele után – a múzeum dolgozói, a kiállítás megalkotói, Kiskőrös vezetője, és más, a hazai kulturális életben ismert személyiségei: Kissné Vári Dóra, Szarka Ágnes, Gubacsiné Bobek Szilvia, Kontra Beáta, Takáts Géza, dr. Filus Erika, H. Bagó Ilona, Rajosné Lapid Eszter, Domonyi László polgármester, dr. Bereczki Ibolya a Pulszky Társaság elnöke, Kispálné dr. Lucza Ilona és E. dr. Csorba Csilla

Fotó: Csatai Ede

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület november 14-én adta át Az év kiállítása 2023 díjakat a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában a Mitől lesz élmény a kiállítás? című szakmai konferenciát megelőzően. A 10 millió bekerülési költség feletti kategóriában a kitüntető Az év kiállítása 2023 elismerést a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum kapta a 7 év – Petőfi Sándor Emlékkiállítás című, Petőfi Sándor pályaképét egy remekül kiválasztott nézőpontból, kreatív módszertani eszközökkel bemutató, kiemelkedően ötletes állandó kiállítása eredményeként. 

A társaság által 2010-ben alapított, évente adományozott kitüntetés célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza. A tavalyi év után immár harmadik alkalommal a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel, kiállítással rendelkező intézmények is pályázhattak az elismerésre. A díjátadó ünnepségen köszöntőt mondott Népessy Noémi, a házigazda múzeum főigazgatója, Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi főosztályának vezetője és Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke.

A 10 millió forint bekerülési költség alatti kategóriában 7, a 10 millió forint bekerülési költség feletti kategóriában 15, a virtuális kategóriában egy pályázat érkezett. Közülük a bíráló bizottság döntése alapján 16 pályázó jutott be a második fordulóba.

A 10 millió forint bekerülési költség alatti kategóriában az Óbudai Múzeum Ki gombolta volna? Barangolás a gombok világában című, témájában kultúrtörténeti kuriózumnak tekinthető, kreatív, szellemes megközelítésű, ötletgazdag, színvonalas installációkkal megvalósított időszaki kiállításáért nyerte el Az év kiállítása 2023 elismerést.

A díjátadót szakmai konferencia követte, ahol előadások, kerekasztal-beszélgetés és villámbemutatók keretében a kiállítás, mint élmény került terítékre. A konferencia célja, hogy körbejárja az interaktivitás és a multimédiás megoldások múzeumi alkalmazásának lehetőségeit. Átgondolja, mennyiben mások a gyűjteménnyel rendelkező, azt közkinccsé tevő intézmények tárlatainak feladatai, céljai a történeti és természettudományi látogatóközpontok kiállításaihoz képest. A Pulszky Társaság tagsága bízik abban, hogy a szakmai nap és a díjakkal is elismert kimagasló színvonalon megvalósított kiállítások hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövőben az eddiginél is innovatívabb kiállítási projektek valósuljanak meg Magyarországon.

Hírportálunknak dr. Filus Erika, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója elmondta: 

Óriási megtiszteltetés, hogy a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum 7 év – Petőfi Sándor emlékkiállítás című tárlata elnyerte Az év kiállítása 2023 díjat. 

Ez az elismerés is bizonyítja, hogy a múzeumban valóban magas szintű szakmai munka folyik, az intézmény kiállításai lépést tartanak a változó világgal és mindig alkalmazkodnak a szakmai és látogatói igényekhez.

A tárlat megalkotásához sok ember összehangolt munkájára volt szükség. Mint mondta, külön köszönet illeti Domonyi László polgármestert és Kiskőrös Város Önkormányzata munkatársait hogy a Kubinyi Ágoston Programból megvalósulhatott a kiállítás anyagi háttere. Sokat segített E. dr. Csorba Csilla irodalomtörténész, hogy ajánlásával lehetővé tette, hogy a múzeum pályázzon erre a díjra. Köszönet Kispálné dr. Lucza Ilona kurátort munkájáért, H. Bagó Ilona projektvezető szakmai támogatásáért. Ugyancsak köszönet illeti Koczka István látványtervezőt és Széki András arculat és grafikai tervezőt, akik megalkották a gyönyörű, letisztult, ízléses kiállítást, és életre keltették az tárgyakat, szövegeket. A kiállítás infokommunikációs felületeit Badak Ferenc, a digitális installációt Samu Bence, a János vitéz animációt Bogó Krisztina készítette.

Ahhoz, hogy egy tárlat betölthesse feladatát és a lehető legjobban elérjen a látogatókhoz, a múzeum munkatársainak, Rajosné Lapid Eszter, Kissné Vári Dóra, Kontra Beáta és Szarka Ágnes szaktudása, vendégszeretete volt szükséges.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában