Beruházás

2023.10.05. 19:29

Folytatták a fejlesztéseket: megújult az érsekcsanádi iskola alsó tagozatos épülete is − galériával

A Bajai Tankerületi Központ a Magyar Falu Program közel 50 millió forint támogatásából és további saját forrásból felújította az Érsekcsanádi Bíber János Általános Iskolát. Az ünnepélyes átadást csütörtökön tartották.

Márton Anna

Szalagátvágás a felújított iskola bejáratánál: Zsigó Róbert, Bálint Márta,Sárosi Magdolna, Felső Róbert

Fotó: Márton Anna

Elsőként Kosztolányiné Gergely Judit pedagógus köszöntötte a jelenlévőket, majd elhangzott Tielman Susato Reneszánsz tánc című műve a rézfúvós kvintett előadásában. Felkészítő tanáruk Huzsvay György volt. 

Az alsó tagozatos iskolaépületben tetőfelújítást végeztek szerkezeterősítéssel, új cserépfedéssel, csatornával és ereszdeszkával, megtörtént a vizesblokkok teljes felújítása, tantermek és a közlekedő folyosó felújítása, egy új tanterem kialakítása és az iskolaudvar térkövezése. Az épület felújítása mellett 2023 nyarán a tankerület iskolabútorokat szerzett be (székeket, padokat) több mint 1,6 millió forint értékben. 

Az átadó ünnepségen köszöntő beszédet mondott Zsigó Róbert. − Magyarország kormányának az elmúlt időszakban az egyik legfontosabb feladata az volt, hogy próbáljuk fejleszteni a településeket, leginkább a kistelepüléseket. Tesszük ezt azért, hogy akik ilyen helyen élnek, ők is megfelelő színvonalon tudják igénybe venni az állam vagy az önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokat. Ennek a munkának talán a legfontosabb pillére a Magyar Falu Program, amelynek a keretében itt, Érsekcsanádon is nagyon sok fejlesztést tudtunk megvalósítani − mondta. Kitért arra is, hogy 2018 óta a tankerületi központ 3,5 milliárd forintnyi fejlesztési kiadást tudott nyújtani az iskoláknak. 

Az átadó ünnepségen köszöntő beszédet mondott Zsigó Róbert
Fotó: Márton Anna

− Az érsekcsanádi iskolára is nagyjából 93 millió forintot tudott és tud költeni összesen a tankerület, ebből a mostani átadás 49 millió forintot jelent. Az alsó tagozatos iskola megszépült és megújult. Azt gondolom, hogy abban az időszakban, amikor forrong körülöttünk a világ még inkább kell örülnünk a fejlesztésnek, hiszen abban a nehéz helyzetben, amit a háború okoz számunkra gazdasági értelemben is, ebben valóban összefogásra van szükség − fogalmazott a képviselő. 

A köszöntőt követően Gryllus Vilmos Ősz szele zümmög című dalát adták elő az 1./A és 1./B osztály tanulói. A diákok felkészítő tanára Mészáros-Tasi Szabina.

Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerület igazgatója beszédében örömét fejezte ki, hogy ez immár a második átadó ünnepség az érsekcsanádi általános iskolában, hangsúlyozta, hogy ennek pozitív üzenete van, azt jelenti, hogy az iskola folyamatosan fejlődik. − Először 2018-ban pályázati támogatásból újítottuk fel az iskola felső tagozatos épületét, a mosdókat, az iskolaudvart, azt követően saját költségvetési forrásból is több munkálatot elvégeztünk. Képviselő úrnak köszönhetően újabb lehetőség nyílt az infrastrukturális fejlesztések folytatására − mondta Sárosi Magdolna. 

Hozzátette, hogy mint tankerületi igazgató továbbra is az a célja, hogy az iskolák folyamatosan fejlődjenek és a diákok egyre jobb feltételek mellett, egyre jobb környezetben tanulhassanak. Következő fejlesztés lesz az okostanterem, amelyet már a 2023/24-es tanévben birtokba vehetnek majd a diákok és pedagógusok. A Bajai Tankerületi Központ igazgatónője megköszönte a térség képviselőjének és a település önkormányzatának támogatását is.

Felső Róbert polgármestere beszédében hangsúlyozta: az önkormányzatának mindig fontosak voltak, hogy a közintézményei, főleg azok, ahol a gyermekekkel való törődés, gondoskodás zajlik. A korábbi években több olyan pályázaton voltak sikeresek, amikkel az épületeket tudták fejleszteni, mind kívül-belül, mind pedig az ott dolgozók kompetenciáját emelték. Minden beruházás fenntartása biztosított. A polgármester hangsúlyozta, hogy valóban több ütemben tudták fejleszteni az épületet, ugyanakkor reméli, hogy a tornaterem fejlesztése is szerepel a továbbiakban a beruházások között.

Őszi dalcsokrot énekeltek a 3. és 4. osztályos tanulók, őket követte Bálint Márta, az Érsekcsanádi Bíber János Általános Iskola igazgatója, aki örömét fejezte ki a beruházás befejezését illetően. Megemlítette, hogy az épületnek régi múltja van, az 1830-as évek végén már állt az épület.

− Először csak egy tanterem volt és a tanítói lakás, majd a gyermeklétszám növekedése miatt két tanteremre bővítették. Majd 200 éve a gyermekzsivajtól hangos, vagy épp a tanulás csöndje tölti be ezt az épületet, amely mindig az óvodából érkező kis iskolásoknak volt a birodalma − fogalmazott Bálint Márta igazgató.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában