Hagyomány

2023.09.11. 11:23

Szezonzáró rendezvényt tartottak a kalocsai Fazekas Alkotóházban – galériával, videóval

Hagyomány szerint május elsejével tartja nyitó és szeptember közepén, a Paprikafesztivál hétvégéjén pedig szezonzáró rendezvényét a Fazekas Alkotóház Kalocsán. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezen az időszakon kívül elnéptelenedik a ház, hiszen Kovács László fazekasmester hisz a közösség értékteremtő erejében, „inasoskolát” szervezett, rendszeresek a szakmai találkozók az év egészében, alkotóháza nyitva áll mindenki előtt, az ott több évtizede megvalósuló nívós kulturális rendezvények elismeréseként tavaly Magyar Örökség Díjat kapott az általa létrehozott Fazekas Alkotóház.

Zsigmond Enikő

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület kézművesei kiállításának adott helyet az alkotóház hangulatos udvara.

Fotó: Zsigmond Enikő

Az Értékek mentén címet viselő kétnapos szezonzáró rendezvény szeptember második hétvégéjén Terdik Angéla debreceni fazekas, népi iparművész kiállításával kezdődött. Köszöntőt mondott Kákonyi István önkormányzati képviselő, a fazekas életútját, munkásságát Békési András, a debreceni Tímárház vezetője méltatta. Külön is kiemelte a művész érzékenységét, kifinomult technikáját, munkáját az 1900-as évekre már-már kihalt debreceni kerámia gazdag formakincsének kutatásában, elkötelezettségét annak megőrzésében, továbbvitelében és minél szélesebb körben való megismertetésében. Az alkotóház kistermében lehetett megtekinteni Terdik Angéla gyönyörű kerámiáit, többek között kantákat, pecsétes és címeres tányérokat, órákat, úrasztali tárgyakat, például keresztelőtányért és kancsót, egyik asztalon egy komplett húsvéti terítéket, vagy népművészetből kiemelt zsánerfigurák egész sorát, népi alakokat hajdúsági viseletekben egy lakodalmasmenetben elhelyezve.

– Minden közösség annyit ér, amennyit múltjából felvállalni és megőrizni képes. Mert értelmes jelent megélni és jövőt építeni másképpen nem lehet. Ékes példája ennek Angéla munkássága, ahogy a debreceni fazekasságot, ami egykor volt, felkutatta, felvállalta. Azért esett Angélára a választásom idén, mert úgy gondoltam, az ő munkáit itt a kalocsaiaknak is látni kell – mondta Kovács László fazekasmester, házigazda.

A megnyitón közreműködött Frank Lilla bajai fuvolista és tanára. A fazekaskiállítás megnyitója után a zenetanárokból álló Simply The Brass rézfúvós kvintett adott koncertet, többek között reneszánsz és barokk zenéket megszólaltatva, a közönség többszöri visszatapssal díjazta a kiváló előadást.

Másnap a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület kézművesei kiállításának adott helyet az alkotóház hangulatos udvara. A kovácsüllőnél Láncz Gyula mutatta be a mesterség fogásait. Az uszódi kovács egész nap formálta, alakította a vasat, fokost és csigákat készített, késő délutánig nem fogytak el az érdeklődők sem körülötte, sem a kézművesek asztalainál.

Az idei szezonzáró rendezvény a Fazekas Alkotóházban a korábbi években megszokott magas színvonalon, értékek mentén, szeretetben, barátságban zajlott.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában