Beruházás

2024.06.25. 19:30

Átadták az új központi buszpályaudvart Mélykúton – galériával

A két ütemben megvalósuló beruházáshoz a forrást, összesen 116 millió forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében biztosította a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat.

Pozsgai Ákos

Mint arról korábban mi is írtunk, június 22-től már az új, a Kossuth Lajos utcában felépített állomásra érkeznek be a buszok. Az első ütemben elkészült az új központi buszpályaudvar alépítménye, megépítették a fordulóívet, a térköves tereket, valamint a szemközti parkolót, ahol elfedtek egy csapadékcsatorna részt is.

Balról-jobbra: Dora Tibor, az Univerholz Kft. ügyvezető igazgatója, Bányai Gábor fejlesztésekért felelős kormánybiztos, a térség (Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselője, Kovács Tamás polgármester és Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke avatják fel az új buszállomást.
Fotó: Pozsgai Ákos

A második ütemben maga a buszváró épülete készült el, a belső terében az ülő márványlapok fűthetőek, infrapaneleket szereltek be, valamint alkonykapcsoló szabályozza a normál és a vészvilágítást.

A buszpályaudvaron egy digitális információs rendszer mutatja a menetrendet, mindkét kocsiállásnál egy-egy monitoron, amelyek automatikusan jelzik a járatok érkezését és esetleges késését.

Az új buszpályaudvar fontos változást hozott a buszok útvonalában

– Az új buszállomás helyét úgy terveztük meg és úgy alakítottuk ki – ami az egész építmény alapkoncepciója is volt –, hogy a központi park mellett, az iskola és az óvoda közötti buszmegállót ki tudjuk váltani, az út forgalmát tehermentesítsük a buszok forgalmától – magyarázta a buszok új közlekedési rendjének részleteit a Kovács Tamás polgármester.

Elmondta, hogy június 22-e óta a Volán már az elkészült új központi buszállomásra irányítja a járatait, ami azt jelenti, hogy az érkező buszok nem az iskola előtti útszakaszon érkeznek, hanem az 55-ös főútról kanyarodnak le az egyes, illetve a kettes kocsiálláshoz és a főútra kanyarodnak vissza. – Függetlenül attól, hogy a buszjárat Bajáról, Bácsalmásról, Jánoshalmáról, vagy Szegedről érkezik, ezt az utat járja be, ezen kell, hogy közlekedjen. Kisebb fennakadások még ugyan vannak a közlekedésben, de ez csak a kezdeti átállás idején lesz így – részletezte a polgármester.

Szólt arról is, hogy a buszállomáson a vizes blokkot egy külön épületrészben helyezték el, így az nem terheli a várótermet, és úgy építették meg, hogy egyben mozgáskorlátozottak, kerekesszékesek is tudják használni, valamint a helyiségben egy pelenkázópult is helyet kapott. A gyengénlátók és mozgáskorlátozottak közlekedését a buszállomás területén pedig egy külön kiépített sáv segíti.

Elhangzott az is, hogy a buszállomást és a vizesblokkot minden nap az első járat érkezése lőtt nyitják, majd este az utolsó járta távozása után zárni fogják, az épületeket, valamint az buszállomás többi részét az önkormányzat fogja rendben tartani. 

A közösségi közlekedés jelentős átalakulás előtt áll

Bányai Gábor fejlesztésekért felelős kormánybiztos, a térség (Fidesz-KDNP) egyéni országgyűlési képviselője szerint régen várt, hasznos döntés volt, hogy az iskola mellől elhozzák a buszállomást, így még biztonságosabbá válik a közlekedés az iskola és az óvoda környezetében.

A politikus kiemelte, hogy jelentős átalakulás előtt áll a közösségi közlekedés az elkövetkezendő években amiatt, hogy a fosszilis energiával hajtott járművek számát az Európai Unió területén jelentősen szeretnék csökkenteni a 2030-as évek második felére. – Belátható időn belül tömegével fognak megjelenni a zöldebb, környezetkímélőbb energiával, csendesebben, hatékonyabban és olcsóbban működő tömegközlekedési eszközök. Magyarországon is megjelentek az elektromos buszokat gyártó cégek, ami előrevetíti, hogy nagy változások mennek végbe a tömegközlekedés területén, így a mélykúti buszállomás iránti igény is még inkább meg fog növekedni – hangoztatta.

Bányai Gábor köszönetet mondott a vármegyei önkormányzatnak a forrás biztosításáért, valamint a tervezőknek és a kivitelezőknek, hogy a beruházással javították a mélykútiak komfortérzetét. – Ahogy az összes beruházás, ami a közelmúltban elkészült és átadtunk a településen, az mind azt a célt szolgálta, hogy a mélykútiak jobban érezzék magukat a városukban – fűzte hozzá.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában