Kecskemét

2023.09.22. 16:35

Ötvenéves a Széchenyi Sétányi Óvoda, együtt nosztalgiáztak a polgármesterrel – galériával, videóval

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte pénteken a kecskeméti Széchenyi Sétányi Óvoda. A műsorban felléptek a jelenlegi ovisok és az egykori ovisok. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester pedig már a köszöntője elején elárulta: egykoron ő maga is egy évet ebbe az intézménybe járt.

Sebestyén Hajnalka

50 éves jubileumot ünnepeltek

Fotó: Bús Csaba

A Széchenyiváros meghatározó intézménye, az egykori Fajátszótér melletti óvoda 50 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. A kezdeteket felelevenítették a műsor elején, korabeli induló dallamaira vonultak be a vendégek az épületbe, miután a kis ovisok mazsorett-bemutatót adtak elő. Az óvoda épületében minikiállítást tekinthetett meg a közönség, régi fotókat láthattak az egykori csoportokról és rendezvényekről. A pultokon régi korok mesekönyvei, játékai kaptak helyet, így sok vendég kedvére nosztalgiázhatott, és nosztalgiázott is. 

Szebellédi Ildikó tagintézmény-vezető köszöntő szavai után Szemereyné Pataki Klaudia polgármester mondott nosztalgikus beszédet. Felidézte gyermekkorát, hiszen egykoron ő maga is a Széchenyi Sétányi Óvodában volt kisóvodás egy évig, majd az óvoda telítettsége miatt, a gyorsan gyarapodó, épülő Széchenyiváros újabb óvodájába, a Forradalom utcára került át. Emlékei is elsősorban onnan vannak. Ugyanakkor férje három éven át volt a Széchenyi Sétányi Óvoda kis óvodása. Anyósa a közeli Akadémiai körúti lakásóvodában volt óvónő. A polgármester hozzátette: 50 év alatt sok minden változott, ő maga is tapasztalja saját lányaival kapcsolatban, mennyivel nehezebb ma lekötni egy gyermek figyelmét, mint akár 10–15 évvel ezelőtt. Talán az egyik legkreatívabb szakma ma az óvodapedagógus, akik a 3–6 éves korosztályt nevelik. Hatalmas köszönet jár érte nekik, hihetetlen szép munkát végeznek. 

A város első embere megjegyezte: a felújítási listán ez az óvoda is szerepel, de vannak ennél sokkal rosszabb állapotban lévők is, de valamennyi sorra kerül. Annak viszont örül és példamutató, hogy az ötven év alatt mennyire szépen gondozták az épületet, mely a jó állagán is meglátszik. A beszéde végén játékokból álló kosarat nyújtott át Szebellédi Ildikónak, melyben több színes kiskecske is volt, Kecskemét címerállata lévén.

Ezt követően egykori ovisok, ma már középiskolások adtak műsort. Énekeltek, szavaltak, táncoltak, majd az óvodapedagógusok énekeltek.

A műsor részeként Szebellédi Ildikó felidézte az 50 év mérföldköveit. Elmondta: Kecskemét ezen városrészét egy szőlős-lankás területet, ahol tanyák, présházak, majorok álltak, Széchenyivárosnak neveztek el. Az első lakásokat 1968-ban adtak át, majd az 1970–1971 folyamán fészekrendszerben elkészültek az emeletes házak. Sorra épült a posta, orvosi rendelő, gyógyszertár. Majd a bölcsőde, az iskola után az óvoda is, melyet 1973 áprilisában adtak át. Itt kezdett dolgozni Abel Lajosné, a Forradalom utca, Csendes Sándorné, a hetényi, Kiss Gézáné és Csonica Józsefné, a Lánchíd Utcai Óvoda későbbi vezetője, és Butora Károlyné Ildikó.

Szebellédi Ildikó a továbbiakban évekre, évtizedekre bontva bemutatta az óvoda múltját, jelenét, és megosztotta terveiket is. Az ünnepség végén a szülinapi torta sem maradhatott el.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában