Előadás

2023.08.23. 16:29

Zöld fejlesztésekről szólt a főkertész a kecskeméti népkonyhán

Győri András, Kecskemét város főkertésze tartott ismeretterjesztő előadást a napokban a Wojtyla Barátság Központban. A látogatás alkalmával az önkormányzat vezető tanácsosa egyebek mellett arról számolt be a népkonyha gondozottjainak, hogyan telt el „zöld” szempontból az előző látogatása óta eltelt egy esztendő. A részletekről a Wojtyla adott számot.

Sebestyén Hajnalka

Győri András, Kecskemét város főkertésze tartott előadást a népkonyhán

Fotó: Wojtyla Ház

Győri András elmondta, a jelen és jövő legfeszítőbb próbatétele a klímaváltozás következtében megmutatkozó aszályos nyár. A forróság miatt Kecskeméten százszámra száradnak ki a fák, ezeket ki kell vágni, mert balesetveszélyt jelentenek a közlekedők számára. 

A városi főkertész vélekedése szerint a szárazság miatt alapvetően át kell gondolni a növénytelepítési programot. Az egynyári növények nehezen viselik a meleg időjárást, a nagymértékű UV-sugárzás is tönkreteszi őket, ezért a szakemberek úgy döntöttek, kísérletképpen helyettük inkább rózsákat telepítenek. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a rózsák viszont az árnyékos területeket nem kedvelik.

A városháza előtti fák közül néhány annyira korhadt volt, hogy muszáj volt kivágni őket. – A színház előtti zebrától kezdődően egészen a 0-km kőig az összes fát újakkal váltjuk ki, mert a most még állók sincsenek túl kedvező állapotban, emellett a padok megmaradnak a Polgármesteri Hivatal előtt – hangoztatta Győri András.

A főkertész újdonságként számolt be a Kisfaludy-ház előtti szökőkút folyamatban lévő felújításáról. A műtárgy rövidesen teljes pompájában látható lesz.

A főtéri Romkertben elhelyezett ivókutat vandál kezek súlyosan megrongálták, helyreállítására pillanatnyilag nincs forrás. 

A Wojtyla Ház vezetősége részéről felmerült, hogy a szociális intézmény szegényei által gondozásba vett Kurucz téri fák öntözése nehézségekbe ütközik, mert a helyszíntől viszonylag távol található közkút. Győri András ígéretet tett a jelenlévőknek, hogy a közelmúltban vásárolt új locsolóautó a Kurucz téren is megfordul, ily módon is hozzájárulva a fák további fennmaradásához.

Az önkormányzat távlati tervei között szerepel az egykori Rudolf-laktanya környezetében lévő Rudolf-kert újjáélesztése a régi formájában, rózsákkal beültetve, valamint a környéken kerül kialakításra Kecskemét legnagyobb játszótere. Mindemellett a szabadidőközpontban is megújítják a gyermekeknek kialakított játszóhelyet, továbbá rekreációs központ is létesül a helyszínen, megújuló zöldterülettel, fákkal, cserjékkel – hangzott el úgyszintén az interaktív beszélgetésen.

 



 



 



 



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában