Koszorúzás

2023.08.15. 13:32

A katonai repülés hőseire emlékeztek Kecskeméten – galériával, videóval

A második világháborúban hősi halált halt és a békében szolgálatteljesítés közben életüket vesztett katonák tiszteletére szervezett megemlékezést a Magyar Veterán Repülők Szövetsége Kecskeméti Tagszervezete kedden a kecskeméti köztemetőben. A repülők napja alkalmából tartott katonai tiszteletadáson az emlékezés koszorúit is elhelyezték a Repülő emlékműnél.

Horváth Péter

A kecskeméti köztemetőben helyeztek el koszorúkat a Repülő emlékműnél

Fotó: Bús Csaba

Az esemény Rácz-Szabó Zoltán zászlós szavalatával kezdődött, aki Juhász Gyula: Béke című versét szavalta el. Ugrik Csaba dandártábornok ünnepi beszédében kifejtette: a mindenkori légierő története a magyar repülés, a magyar haderő és bizonyos értelemben a magyar társadalom történetének szerves része. A katonai repülés kezdete hazánkban a 20. század elejére tehető. Kiemelte, hogy azóta feladatok sokaságában kell helytállnia a fegyvernem soraiban szolgálatot teljesítő állománynak.

− Bár a repülés csak nagyon kevesek élethivatása, ez a kis létszámú csoport azonban elhivatottságával, felkészültségével és emberi magatartásával nagymértékben hozzájárul a Magyar Honvédség alapfeladatainak végrehajtásához. Hazánk és szövetségesei légterének védelme, a kutató-mentő szolgálat, a szárazföldi csapatok támogatása mind olyan feladat, ami teljes embert kíván. A légierő személyi állományának képzettsége, felkészültsége, a haderőnemhez való morális kötődése, felelősségérzete nagyszerű alap a feladatok végrehajtására, valamint a jövő kihívásainak kezelésére − hangsúlyozta a tábornok, hozzátéve, hogy a jelenlegi repülők feladata, hogy büszkén tovább vigyék az elődök munkáját.

Az eseményen Szentesi Csaba alezredes, kiemelt tábori lelkész hirdetett igét.

A megemlékezésen számos honvéd és veterán szervezet képviselője tette tiszteletét és helyezett el koszorút az emlékmű lábánál.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában