2023.07.03. 09:40
A vártnál is nagyobb tömeget vonzott a foktői falunap – galériával
Foktőn egy napra ismét a szórakozásé és a gasztronómiáé volt a főszerep. Szombaton a sportpálya és létesítményei adtak helyet a település legnagyobb közösségi eseményének, a falunapnak. A színes programsorozatban ezúttal is helyet kapott a tarhonyás ételek főzőversenye, amelyen a kulináris élvezetekről alkotott képzeletünket talán kicsit felülmúlva, még desszertek is készültek a legendás tarhonyából.
Foktőn egy napra ismét a szórakozásé és a gasztronómiáé volt a főszerep
Fotó: Zsiga Ferenc
A baráti társaságokkal megtöltött rendezvénysátrak és az önkormányzat nagysátra előtt felállított színpadon zajló események kora délutánig csak rövid időre csalogatták a résztvevőket a színpad elé. A késő délutáni és esti programok viszont már annál inkább tartósan ott marasztalták a népünnepély egyre csak szaporodó számú közönségét.
De ne szaladjunk ennyire előre: 10 óra körül elsőként az óvodások adtak műsort, majd kifejezetten nekik rendeztek habpartit. Róluk a későbbiekben sem feledkeztek meg, a falu és a vendégek csemetéit egészen délután két óráig arcfestés, csillámtetoválás, lufihajtogatás és óriásbuborék fújás várta.
A stílusosan tarhonyás hús ebéddel nem csak az önkormányzat készült, az alkalomra kitelepült baráti társaságok, köztük a község határában lévő Viterra, Közép-Európa legnagyobb növényolajgyárának munkatársai, és a helyi nyugdíjas egyesület tagjai is fakanalat ragadtak. A tarhonyás ételek mellett a kalocsai fűszerpaprika tájkörzetbe tartozó települések jellegzetes étkei, halászlé, birka-, marha, - kecske, - kakas-, tyúk-, és zúzapörköltek rotyogtak a bográcsokba.
Az ezúttal laikusokból álló, de azért jó ízvilággal megáldott alkalmi zsűri tagjai végül a beadott, szépen tálalt tarhonyás ételek közül az első helyre a Nyald meg a … kanalam Team nevű csoportot sorolták. A Veronika és Renáta irányításával készült győztes menüsor grillezett sertésből és csirkéből, rózsaszín tarhonyasalátából és nyári grill zöldségekből állt. A második helyezett a Kovács Ottó, Dr. Jéri Tamás és Szalai József főzőtrió alkotta Tarhonyá(sokk) csapat lett, ők marhapörköltet készítettek tarhonyával. A harmadik helyezést a Bolvári Team pásztortarhonyája érdemelte ki.
Desszertek kategóriában ugyancsak a Veronika-Renáta páros remekelt, magyaros tarhonya pohárkrémjük került az első helyre. A második helyezést Bolvári Mirella tarhonyás madárteje, a harmadikat Lesi Józsefné tarhonyás kekszecskék édessége érdemelte ki. A desszertpalettát mások mellett tarhonyapuding és málnás tarhonya színesítette.
A műsor fősodra kora délután Kiskőrös Város Fúvószenekara koncertjével kezdődött. A hangverseny érdekessége, hogy a népszerű operett részletek, közismert dallomok még a közönséget is dalra fakasztották. A Benedeki -, majd a Dusnoki Biser Tánccsoport, a Bátyai Rozmaring Népdalkör erős tapssal kísért produkcióját a vendéglátó Foktői Hagyományőrző Néptáncegyüttes fellépése és a Foktői Vegyeskórus népdalai zárták. A délutáni műsorblokk a Solti Mazsorett Egyesület lányai látványos, már-már gimnasztikus elemeket felvonultató parádéjával ért véget.
Suzy és Varga Viktor műsora végén több százan tapsoltak, mígnem a szuperprodukció, a vártnál és nagyobb nézőszámot generáló Bon-Bon együttes fellépése zárásakor már közel ezerfős publikum búcsúzott a zenészektől. A foktői falunapot a Joy partyzenekar hajnalig tartó zenés-táncos bulija zárta.
Foktői falunap
Fotók: Zsiga Ferenc