Esély-es Esték!

2023.02.20. 19:56

Káli-Horváth Kálmán élettörténete példaértékű minden fiatal számára – galériával

Káli-Horváth Kálmán cigány származású magyar festőművész, költő, kommunikációs szakember, egykori televíziós műsorvezető volt az Esély Központ Esély-es Esték! című beszélgetőestjének a vendége. A művész élettörténete példaértékű és erőt adhat, valamint ösztönözheti azokat, akik nehéz körülmények közül indulnak a nagybetűs életbe.

Lizik-Varga Katalin

Káli-Horváth Kálmán és Libor Zoltán

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Az Esély-es Esték! című egyedülálló programsorozat harmadik állomásán a kecskeméti Aqua Hotel rendezvénytermében a közönség ezúttal Káli-Horváth Kálmánt ismerhette meg. Élettörténete, pályafutása, visszaemlékezése a fiatalokban mély nyomot hagyott, hiszen annak ellenére, hogy hátrányos helyzetből, mélyszegénységből jött, kiemelkedő, sőt elismerésre méltó sikereket ért el az életében.

Kálmán állami gondozásban nőtt fel, ma pedig a Református Cigány Szakkollégiumot igazgató író, többkötetes szerző és festőművész is egyszerre. A szakkollégium diákjai most megfilmesítik eddigi életének bizonyos fejezeteit. A beszélgetőesten a készülő filmből is láthattak egy részletet a jelenlévők, mely megrázó részletességgel mutatta be a kilenc éves Kálmán életének egy kis szeletét. A film Káli-Horváth Kálmán Ne nézz vissza! című kötetének a novellái alapján készül. A 2020-ban kiadott könyv műfaját tekintve füveskönyvnek nevezhető, novellákat, tanácsokat, gondolatokat, elmélkedéseket tartalmaz, fogalmazott az író. 

A művész nem egyedül érkezett a beszélgetőestre. Kilenc éves fia kísérte el, aki a most készülő film főszereplőjeként saját édesapja élettörténetét eleveníti meg a filmvásznon.

Káli-Horváth Kálmánt az este folyamán a részvevők az életéről, pályafutásáról, nehézségeiről és örömeiről is kérdezhették. A beszélgetést Libor Zoltán kultúraszervező vezette. Kérdései nyomán az íróból mély és sokat mondó gondolatok kerültek a felszínre. Kiderült például, hogy a művész életében igazi fordulópont volt, amikor kamaszként, 17 évesen hitre jutott. Akkor már meg merte tenni magáért azokat a dolgokat, amiket addig nem. Azt mondta, addig nem hitte el, hogy változtatni tud az életén.

Kálmán, életútjának a megismertetésével mindenképpen szeretné megerősíteni a hozzá hasonlóan nehéz helyzetből induló fiatalokat abban, hogy bizony ilyen helyzetből is lehet, sőt, igazán csak ilyen helyzetből lehet magasra emelkedni. 

Mint mondta, hatalmas felhajtóerőt jelenthet az, ha valaki gyerekkorától arra kényszerül, hogy megküzdjön a nehézségekkel.

A fiatalok ezen az estén nem csupán egymással találkozhattak, de megismerhettek egy példaértékű élettörténetet is, és esélyt kaptak arra, hogy üzenethez jussanak, mintával gazdagodjanak. Mindezek felett pedig biztatást is kaptak arra, hogy merjenek álmodni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában