Dusnoki Horvát Nemzetiségi Önkormányzat

2022.07.27. 13:00

Dusnok is bemutatkozott a Fiume-kiállításon Horvátországban

Nagyszabású kiállítás mutatja be Fiuméban (Rijeka) az Adria-parti város magyar korszakának történetét a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Rijekai Városi Múzeum közös szervezésében. A tárlatnyitón a hungarikumokat is megismerhetett a közönség a Dusnoki Horvát Nemzetiségi Önkormányzat standjánál.

Tapodi Kálmán

A fiumei kikötőről és az egykori fiumei magyar kereskedelmi tengerészetről a két magyar múzeum tavaly mutatott be sikeres kiállítást Budapesten. A tárlat most a Rijekai Városi Múzeum (Muzej Grada Rijeke) gyűjteményével és horvát tengerparti magángyűjtők anyagaival egészült ki. A Rijekai Városi Múzeumban több mint 200 műtárgy, mintegy 900 négyzetméteren mutatja be Fiume városának és kikötőjének fejlődését 1868 és 1920 között.

A szeptember 13-ig látogatható kiállítás azt is felidézi, hogyan fejlődött a Budapest–Fiume vasút. Megismerhető az is, hogy a magyar állami kikötőfejlesztés révén,  miként született meg a helyi kereskedő-vállalkozó polgársággal szoros együttműködésben a modern kikötőváros. Fiume az első világháború előtti időkben Európa tizedik legnagyobb forgalmú kikötőjévé fejlődött, jelentős kereskedelmi forgalmat bonyolított, amelyre meghatározó iparágak és egyre fontosabbá váló turizmus épült ki a városban.

A megnyitó hivatalos programját a dusnoki származású Tamaskó Eszter, a Rijekai Egyetem Magyar Nyelvi Lektorátusának tanára vezette, akinek a szervezésben is nagy szerepe volt. 

 – Az egyik legnépszerűbb és legvidámabb stand a Dusnoki Horvát Nemzetiségi Önkormányzaté volt, melyet a szintén hungarikumnak számító kalocsai mintákkal dísztettek, és ahol magyar szalámit, dusnoki pálinkát és egyéb finomságokat kínáltak a fiumei horvátok nagy örömére – nyilatkozta a kalohirek.hu oldalnak Tamaskó Eszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában