Irodalomóra

2021.12.31. 13:54

Csuja Imre tartott órát Kalocsán

Bár a színész szívesen teljesítette volna a meghívást személyesen, a változó járványvédelmi szabályok miatt inkább videós beszélgetés formájában vendégeskedett a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium irodalomóráján.

Gábor János

Csuja Imre videós beszélgetés formájában vendégeskedett

Vörös István pedagógus, a rendhagyó módszer ötletgazdája nem először vállalkozott arra, hogy országosan ismert művészt kérjen fel iskolai vendégszereplésre: az előző tanévben – a digitális oktatást követő iskolanyitás alkalmából – a Honeybeast zenekar segítségével dolgozott fel Ady Endre-verseket. Most Csuja Imrének tartogatott hasonló kihívást, a téli szünet előtti utolsó tanórák egyikén. 

– A Honeybeasttel az érettségire felkészítés volt a cél: a Magyar ugaront elemeztük, és ezt állítottuk párhuzamba az együttes Maradok című slágerével – idézte fel az előző sztárvendéggel tartott irodalomórát Vörös István. A tanár kérdésünkre elmondta: már akkor is a tantermekben lévő digitális táblák vagy projektorok segítségével vetítette le az online konferenciabeszélgetésből rögzített videót, és ugyanezzel a megoldással látta vendégül az Üvegtigris, az Argo, a Valami Amerika és A mi kis falunk sztárját. 

– Még a digitális oktatás idején állítottam össze az óra anyagát úgy, hogy a versrészleteket lehetőleg ne én olvassam fel, mert nincsenek olyan illúzióim, hogy ez egy telefon, vagy egy laptop előtt ülve túl sokáig leköti a gyerekek figyelmét – mosolygott a pedagógus. Hozzátette: a távolról tartott tanórákhoz keresett izgalmasabb anyagokat, amikor feltűnt neki, hogy Csuja Imrével rengeteg olyan videó készült, amelyen irodalmi műveket ad elő. Mivel feltételezte, hogy a magyar sikerfilmekből és tévésorozatokból, vagy olyan karakterekhez készült szinkronjaiból, mint a Rém rendes család Al Bundyja, A nagy pénzrablás Moszkvája és a Harry Potter-filmek Rémszem Mordonja, a diákjai számára is élmény lesz virtuálisan találkozni a színésszel, az Örkény István Színházon keresztül felkérte a szereplésre. A művész lelkesen – és persze díjmentesen – mondott igent, felajánlva, hogy személyesen elmegy az iskolába, de mivel nagyon kevés ideje akadt, és a járványvédelmi szabályok elég gyakran változnak, nem merték megkockáztatni, hogy kútba essen egy nehezen leegyeztetett időpont. Maradt az online rögzített beszélgetés, amivel a tananyag könnyebb értelmezését, élményszerű tálalását célozták meg. 

– A koncepció az volt, hogy a gyerekekkel legyen időm előzetesen megbeszélni, mi fog történni a videón, majd utána értékelni azt, amit láttunk. Ebből adódóan egy félórás felvételt készítettem: ezen Csuja Imre megosztotta gondolatait kultúráról, irodalomról, Ady Endre-­versekről, és ugyanazt a célt képviselte, amit kértem és reméltem: keltsük fel a tanulókban a megismerés vágyát – számolt be, hozzátéve: bár a diákjai jó része szakmát tanulni érkezett a Dózsába, ezért többek között az irodalom sem tartozik a számukra leglényegesebb tárgyak közé, sikerült lelkesedést, sőt, egy esetben még tapsot is kiváltani az osztályban. Úgy érzi, a projekt megint sikeres volt, ezért a jövőben biztosan készíteni fog ehhez hasonló rendhagyó órákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában