oktatás

2021.02.02. 07:00

Ágazati képzőközpontként működne tovább a félegyházi intézmény

A világjárvány okán bevezetett korlátozások nagy kihívás elé állítják a középiskolákat a szakember-utánpótlás képzésében. A Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatóját arról kérdeztük, hogyan tudnak helytállni a jelenlegi helyzetben.

Vajda Piroska

Az ágazati képzőközponthoz helyi és környékbeli cégek is csatlakozhatnak majd

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

– A digitális oktatásra való átállás komoly nehézséget jelent a szakmák gyakorlati képzésében – tudtuk meg Ágoston Tibor igazgatótól. Online formában ugyanis nehéz a gyakorlati tudást megszerezni. Többek között a fodrászképzést duplán sújtja ez a tanítási forma, hiszen a fodrásztanulóknak nincs lehetőségük élő modelleken gyakorolni, helyette babafejen dolgoznak, ami sokkal korlátozottabb lehetőséget jelent és sokkal drágább is. Ez komoly problémát jelent a versenyekre és a vizsgákra való felkészülésnél – tette hozzá.

Az igazgató úgy véli, hogy a jövőben is – a járványhelyzettől függetlenül – nagyobb hangsúlyt kap majd a digitális képzés és erre fel kell készülnie az iskolának.
Fotó: Vajda Piroska

Mint elmondta, sok diáknak gondot jelent a megfelelő technikai háttér megteremtése is, az otthonukban ugyanis nincs internetelérhetőség és számítógép sem. Ezért az iskola több mint negyven tabletet adott ki az arra rászoruló diákoknak. Akinek pedig nem megoldható az internetelérhetőség, azok lakhatnak a kollégiumban, ahol minden feltétel adott az online tanuláshoz. Ezt a lehetőséget mintegy harminc diák veszi igénybe – részletezte Ágoston Tibor, aki arról is beszámolt, hogy a gyakorlati képzést igyekeznek kis csoportokban megvalósítani.

Az igazgató szerint a jelenlegi rendszer sokkal nagyobb teher a tanároknak is, hiszen több támogatást, motivációt igényelnek a gyerekek a tananyag feldolgozásában. Az igazgató úgy véli, hogy a jövőben is – a járványhelyzettől függetlenül – nagyobb hangsúlyt kap majd a digitális képzés és erre fel kell készülnie az iskolának. Ezt a célt szolgálja az a pályázat is, amelyet a napokban adtak be az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Sikeres elbírálás esetén a következő tanévet már úgynevezett ágazati képzőközpontként kezdhetik meg.

A Kossuth iskola a gépészeti szakterületre orientálódik, vagyis a villanyszerelők, gázkészülék- és rendszerszerelők, hűtő- és szellőzésrendszer-szerelők, autószerelők, hegesztők, gépi és CNC-forgácsolók, épület- és szerkezetlakatosok vizsgaközpontja lesz a félegyházi intézmény. Amennyiben a szakminisztérium támogatja az iskola pályázatát, akkor 260 millió forintos támogatást kapnak a szakmai feltételek megteremtéséhez. Ebből a keretből több mint 100 millió forintot fordítanak eszközbeszerzésre: a 21. század kihívásainak megfelelő legmodernebb esztergagépeket, a CNC-programozáshoz úgynevezett szimulátorokat, hegesztőgépeket, hegesztőbemutató-asztalt vásárolnak.

A támogatásból közel 100 millió forintot fordítanak műhelyfelújí­tásra és három új műhely kialakítására

– sorolta az igazgató.

Hozzátette: az ágazati képzőközponthoz helyi és környékbeli cégek is csatlakozhatnak. A vizsgaközpontot egy nonprofit társaság irányítja majd, amiben tulajdonrészt vásárolhatnak a támogató vállalkozások azzal a szándékkal, hogy célzottan olyan szakembereket képezzenek, akikre szükségük van. A kezdeményezés másik előnye, hogy nagyon nehéz mérnöktanárokat találni az iskolába, ám azok a cégek, amelyek ebben részt vesznek, óraadó szakembert is biztosítanak a képzésekhez. Ugyanakkor az iskola szakoktatói is el tudják végezni a kötelező szakmai továbbképzéseiket a partnercégeknél – mondta.

Az ágazati képzőközponthoz helyi és környékbeli cégek is csatlakozhatnak majd
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

– A vizsgaközpont megvalósítását azért is tartjuk fontosnak, hogy a félegyházi és környékbeli diákoknak ne kelljen máshová utazni, ha vizsgát szeretnének tenni. Mindazonáltal a fejlesztésekkel olyan modern képzési körülményeket teremtünk, amelyek lehetővé teszik, hogy a nálunk végzett diákok megfeleljenek a kor kihívásainak. Ezt a célt szolgálja például az a kiterjesztett valóságszemüveg, ami hamarosan a Kossuth iskolában is elérhető lesz, és a készségek fejlesztéséhez, az oktatási anyagok vizualizációjához is kiváló segítséget ad.

Az új szoftver alkalmazásával a gyakorlati képzést online formában is tökéletesen meg tudják oldani.

A diákok a számítógép előtt ülve az oktatón lévő kiterjesztett valóságszemüveg által ugyanazt látják, mint az oktató. Sőt, a szoftver lehetővé teszi további képi, videó- és hangjegyzetek, -dokumentációk csatolását, ezzel segítve a diákokat a tananyag megértésében. Ezt a speciális eszközt nemcsak a diákok, de a környékbeli vállalkozások is megismerhetik majd az iskolában, hiszen alkalmazása számtalan problémára nyújthat megoldást – vélekedett Ágoston Tibor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában