KUNSZENTMIKLÓS

2020.11.13. 11:27

Díjjal ismerték el a tűzoltók munkáját

Sóbujtó Antal másfél évtizede irányítja a Kunszentmiklósi Önkormányzati Tűzoltóság munkáját. Parancsnoksága alatt a köztestület jelentős fejlődésen ment át. Eszközállományuk megújult, tevékenységükért az idei esztendőben megkapták a Bács-Kiskun Megye Lakosságának Védelméért kitüntető díjat.

Gulyás Sándor

A kitüntetés az állomány hatékony és áldozatos munkájának elismerése – vallja Sóbujtó Antal.

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Mediaworks

Sóbujtó Antal kisiskolásként ismerkedett meg a tűzoltók munkájával. Úttörőként több alkalommal mérette meg tudását a megyei és járási versenyeken diáktársaival együtt. Felnőttként elvégezte az alapfokú tűzoltó tanfolyamot. Szabadidejében kivette részét a munkából, ügyeletet vállalt és több éles bevetésen is részt vett. Az országban az elsők között, 1997-ben a Kunszentmiklósi Tűzoltó Egyesület, valamint a helyi önkormányzat együttműködési megállapodása alapján megalakult a Köztestületi Tűzoltóság, ahol már főállású tűzoltóként tevékenykedett.

– Gépkocsivezetőként kezdtem dolgozni, két év múlva parancsnokhelyettesi beosztásba kerültem. Szabó István helyét 2004-ben vettem át. Elődeim nyomdokába lépve nagy hangsúlyt fektettem a személyi állomány képzésére, az eszközállomány megújítására, gyarapítására. Beiktatásom után két évvel, köszönhetően a város képviselő-­testülete közbenjárásának és anyagi támogatásának, két új járműhöz, egy vízszállító autó­hoz és egy gépjárműfecskendőhöz jutottunk. Laktanyánk két gépkocsiállással és egy oktatóhelyiséggel bővült. Igyekeztünk minden pályázati lehetőséget kihasználni, hogy eszközállományunk folyamatosan gyarapodjon, tovább javítva így az állampolgárok tűzbiztonságát – fogalmazott Sóbujtó Antal.

A kunszentmiklósi önkormányzatai tűzoltósághoz Kunszentmiklós, Tass, Szalkszentmárton, Dunavecse, Kunpeszér és Apaj tartozik, valamint a települések közigazgatási területe, így több mint 20 ezer ember tűzvédelméért felelősek a kunszentmiklósi tűzoltók. Jelenleg tizenkét főállású tűzoltó teljesít szolgálatot. Az évi esetszám meghaladja a százat, de volt olyan esztendő, amikor közel kétszáznál is több vonulásunk volt.

– A vonulásaink számát a szélsőséges időjárási körülmények emelték meg. A viharos és belvizes időszakban jelentősen megszaporodott a munkánk. A tűzesetek és a műszaki mentések az elmúlt években visszaestek, ami leginkább annak köszönhető, hogy az emberek felelősségteljesebbek lettek, jobban odafigyelnek önmaguk és mások biztonságára – emelte ki Sóbujtó Antal.

A kunszentmiklósi tűzoltóság tervei között szerepel az utánpótlás-nevelés továbbfejlesztése. Legfontosabb és legsürgetőbb feladat a tartalék szer, a több mint negyvenesztendős Mercedes típusú tűzoltó gépjárműfecskendő lecserélése.

A kitüntetés az állomány hatékony és áldozatos munkájának elismerése – vallja Sóbujtó Antal.
Fotó: Petőfi Népe

Pénzhiánnyal küzd a tűzoltóság

– A legnagyobb gondunk a működési költség előteremtése. A központi támogatás mellett nagy szükségünk van a működési területünkhöz tartozó települések segítségére. Az idei esztendőben ugyanis a Belügyminisztériumtól és a katasztrófavédelmi igazgatóságtól kapott pénzösszeg a működési költségek felét fedezi. Ezért elengedhetetlen, hogy a jogszabályban meghatározottaknak megfelelően megkapjuk a lakosságszám arányában kiszámított hozzájárulásokat. Sajnálatos módon nem mindenhol érzik fontosnak a lakosság tűzbiztonságát – tette hozzá Sóbujtó Antal tűzoltóparancsnok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában