Kalocsa

2019.07.29. 17:24

Megáldották a járműveket Szent Kristóf napján

A vasárnap megtartott járműszentelés több évszázados tradícióját néhány éve „porolták le” a Szent István-templomban, a hívek körében pedig nagyon hamar népszerűvé vált.

Gábor János

A Szent István-templom előtti parkolóban osztott áldást dr. Mészáros István atya

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A rendre Szent Kristóf napjához legközelebb eső vasárnapon kétszer: reggel és délután miséznek, majd a szertartást végző pap egyenként megáldja a templom előtti parkolókban felsorakozott autókat, motorokat, kerékpárokat, esetenként motorcsónakokat.

Az utazók, hajósok és vándorok védőszentjeként tisztelt Szent Kristóf az úgynevezett népies vallásosság egyik legnépszerűbb alakja – ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a képét ma is rengeteg sofőr tartja magánál, amikor útra kel. Róla nevezte el egyik kitüntetését a Magyar Autóklub: a díjat olyan személyeknek adományozzák, akik kiemelkedően sokat dolgoztak a biztonságos közlekedésért. A 3. században élt kánaánita ünnepét július 25-én tartja a katolikus egyház.

A Szent István-templom előtti parkolóban osztott áldást dr. Mészáros István atya
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– Nagyon felgyorsult világban élünk: a sebesség és a minél gyorsabb célba érés a fontos, így nem utolsó szempont a biztonság, amihez Szent Kristóf közbenjárását kérjük – vázolta az ünnep üzenetét az áldást szóró dr. Mészáros István atya, templomigazgató. Felidézte: az elmúlt évek alatt a legkülönfélébb járművek sora tűnt fel a Szent István-templom előtt: a hagyományos kerékpárok, autók, motorok mellett hintett már meg szentelt vízzel járőrautót, jachtot, sőt, előszeretettel kérnek áldást a hívek kerekesszékekre, sétapálcákra, járóbotokra is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában