múltidéző

2018.09.16. 20:00

Az egykori tatai cipőgyárban született meg az Alföldi Papucs

A Tatai Cipő legalább annyira fogalom, sőt, márka volt a maga idejében, mint a Tisza Cipő. Nyolcvan évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a cipőgyár Tatán, ennek apropójából pedig találkozót szerveztek az egykori munkatársaknak a minap.

kemma.hu

Forrás: kemma.hu

Fotó: Dallos István

Hogy mennyit változik a világ nyolcvan év alatt, arra jó példa a cipőgyár története is. Annak idején a Rozgonyi utca lényegében a város széle volt. Mára megnőtt Tata is, a cipőgyár csillaga felragyogott, majd leáldozott, az egykori dolgozókból szülők, nagyszülők lettek… de valami megmaradt: az üzemben dolgozók összetartása, összetartozása és a városra gyakorolt hatása – számolt be a kemma.hu.

Nemcsak a városnak, hanem a dolgozóknak is sokat jelentett a cipőgyár. Sőt, az országnak is: itt készültek ugyanis az első alföldi papucsok. A hippikorszak idején a hollandok rendeltek annak idején egy krisztuspapucs-szerűséget, amelyet Molnár László továbbgondolt még Kecskeméten, hogy könnyített felszínű cipőt csinálnak belőle. A gyártás viszont Tatán kezdődött el, a technológiát az itteni GMK-sok csinálták meg.

Egy 35 éves felsőrészt most, a találkozón is meg lehetett nézni, hála Kvárik Józsefnek, aki megőrizte a darabot. Az egykori, megmaradt cipőrészek fölött sok évtizednyi emlék kapott még helyet egyébként: a találkozó szervezői rengeteg régi képet bányásztak elő, de az egykori munkatársak maguk is hoztak cipőgyári fotókat, hogy megosszák egymással közös, kedves pillanataikat. Egy különleges irat is helyet kapott itt: Vámosi József belépőkártyája.

Alföldi Papucsos fiatalt igazoltatnak 1982-ben
Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr

A ma 90 esztendős Józsi bácsi, aki nagy tapsot is kapott, amikor neve elhangzott, 1952-ben került a cipőgyárba. A kemma.hu-nak elmesélte, hogy volt, amikor hatszázan is dolgoztak itt, de azt is megtudtuk tőle, hogy mekkora névnek számított a Tatai Cipő a maga idejében.

További részleteket olvashat a kemma.hu oldalán!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában