kiskunhalas

2018.07.28. 20:00

Már Halason is tölthetők az elektromos autók

A halasi önkormányzat is felismerte, hogy hazánkban is hamarosan versenyképes alternatívát jelentenek majd a költségek tekintetében a benzines és a dízel­autókkal szemben az elektromos járművek.

Pozsgai Ákos

Az elektromos jármű töltéséért nem kell fizetni

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A városközpontban, a főtér közelében, a Jósika utca sarkán elhelyezett első elektromos töltőállomást a napokban helyezték üzembe, ingyen használhatják az elektromos autók tulajdonosai.

A halasi önkormányzat 2016-ban nyújtott be pályázatot, több más településhez hasonlóan, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz a Jedlik Ányos-terv keretében kiírt elektromos töltőállomás létesítésére. Összesen 7,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a város.

– Hasonló töltőállomás működik már Kiskunfélegyházán, Kecskeméten és Szegeden is. Halason még kevés az elektromos gépjármű, de számuk egyre növekszik, ezért a tervek szerint a város további két pontján lesz elektromos töltőállomás. A Sóstó parkolójában, valamint a kórházzal szemben, a strandfürdő parkolójában alakítanak ki egyet-egyet. Mindkettőt pályázati forrás keretében szeretné megépíteni a város – mondta el érdeklődésünkre Farkas Dániel alpolgármester.

Egyre több európai országban jelentenek versenyképes alternatívát a költségek tekintetében a benzines és a dízelautókkal szemben az elektromos járművek – derült ki egy huszonegy európai országban a közelmúltban végzett szakértői elemzésből. Magyarországon a legalacsonyabb az elektromos autók havi átlagos fenntartási költsége, és egyedül hazánkban nem kell gépjármű-, cégautó- és regisztrációs adót, illetve vagyonszerzési illetéket fizetniük az elektromos autók tulajdonosainak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában