Baja

3 órája

Nem elgázolták, hanem leüthették a biciklijéről a 24 éve eltűnt Till Tamást – videóval

A koponyacsontját vizsgálják a szakértők Till Tamásnak, annak a 11 éves kisfiúnak, akinek maradványai 24 évig voltak bebetonozva egy fészer alá. A szakértők ugyanis kizárták, hogy a bicikliző fiút elgázolták volna. A nyomokból arra lehet következtetni, hogy a kisfiút gyilkosa leüthette vagy leránthatta a bicikliről – értesült a TV2 Tények című műsora.

Pozsgai Ákos

A 24 éve eltűnt fiú csontjaira júliusban találtak rá, de akkor még nem volt biztos, hogy Till Tamás maradványai kerültek elő. A DNS-vizsgálat azonban szeptemberben eloszlatta a kétségeket, kiderült, hogy a 11 éves gyerek maradványait találták meg. Azonban a rejtély ekkor tovább fokozódott, nem tudták, hogy ki, miért és hogyan ölte meg a kisfiút. Felmerült, hogy a bicikliző Tamást elütötték, a holttestét pedig bebetonozták. Ezt a verziót viszont a közlekedési szakértő cáfolta.

Till Tamás, gyilkosság, nyomozás, Baja
Till Tamás nem balesetben halhatott meg. A fotók a bajai gyermek szülei
Fotó: Bors / Archív-felvétel

– Ami a legfontosabb, festék kereszteződés és festéknyomok maradtak volna a kerékpárral ütköző gépjárműről is, és mivel ilyen festéknyomokat nem fedezett fel a szakértő annak idején, így gyakorlatilag kizárták annak a lehetőségét még 24 évvel ezelőtt, hogy a gyermek esetleg közlekedési balesetnek vált az áldozatává – nyilatkozta a Tényeknek dr. Lichy József, a Till család ügyvédje.

Nem balesetben hallhatott meg Till Tamás

Az eddigi bizonyítékok arra utalhatnak, hogy Tamást leüthették a kerékpárjáról. A Tények információi szerint éppen ezért a szakértők már három hónapja a fiú koponyáját vizsgálják. Az azokon lévő mikrósérülésekről következtetnek majd arra, mi történhetett Tamással a gyilkosság napján. Lichy József elmondta, hogy valamilyen válaszadásra szolgálhatnak arra vonatkozóan, hogy milyen módon, esetleg milyen eszközzel oltották ki a kisfiúnak az életét. Éppen ezért a kisfiú maradványait még nem adták ki a családnak, pedig a Tények információ szerint a szülők a sírhelyet is megvették neki.

24 évvel ezelőtt tűnt el a bajai kisfiú

A 11 éves Till Tamás 2000-ben tűnt el, amikor biciklijével egy lovasparkba indult. A kisfiú akkoriban tejesdobozokon is szerepelt, eltűnése országos ügy lett. Fordulatot az hozott a történetben, amikor a rendőrség olyan információhoz jutott, amely szerint a bajai gyermekotthon egyik akkori lakóját zsarolással rávették, hogy segítsen egy fiú holttestének eltüntetésében. A középpontba egy W. János és egy K. Péternek nevezett egykori lakó került. K. Péter 2011-ben önkezével vetett véget életének, ezért a nyomozók csak a közvetlen környezetétől nyerhettek információkat.

János elmondta, hogy Péterrel szakmát tanultak a gyermekotthonban és egy W. József nevű, akkor hatvanéves esztergályos vállalkozónál dolgoztak napi ötszáz forintért. K. Péter egykori barátnője is vallomást tett, hogy valamikor a 2000-es évek elején körülbelül 200 ezer forintnyi készpénzt látott nála, amelynek eredetét nem árulta el.

János szerint W. József akkoriban megkereste mindkettőjüket a helyi strandon, hogy segítsenek neki az épülőfélben levő melléképületben aljzatbetont lerakni. Csak Péter vállalkozott rá, János nem, mivel azonnal kellett menniük dolgozni. A munkavégzés során egy fóliába csavart gyermek holtteste került elő, amikor a talicska kereke megbicsaklott. W. József ekkor megfenyegette Pétert és pénzt is adott neki a hallgatásáért cserébe. W. József 2021-ben, 81 éves korában szintén öngyilkos lett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában