Veszélyforrás

2024.08.11. 14:03

Tömegével pusztultak el az őzek egy tataházi hígtrágya-tárolóban – galériával, videóval

A Bácsalmási Önkormányzati Tűzoltóságot riasztottak több alkalommal is az elmúlt napokban Tataházára, ahol egy hígtrágya-tárolóba estek bele őzek. A vadak közül néhányat sikerült kimenteni, de több állat a tározóban elpusztult. A területileg illetékes Felsőszentiváni Vadásztársaság kára több millió forintra tehető, az ügyben feljelentést tesz a rendőrségen a társaság.

Pozsgai Ákos

A bácsalmási tűzoltóságra érkezett bejelentést szerint Tataháza külterületén, az 55-ös főúttól nem messze egy hetven méter átmérőjű, nyolc méter mély hígtrágya-tárolóba több őz beleesett. A kiérkező egység két élő és több már elpusztult őzet talált a tározóban, amely információink szerint nincs kerítéssel körbekerítve, így a vadak útjuk során szinte akadálytalanul csúsztak bele a fóliával kibélelt tárolóban lévő iszapos trágyalébe.

Tataháza, őzek, tűzoltóság
A vadak szinte akadálytalanul csúsztak bele a fóliával kibélelt tárolóban lévő iszapos trágyalébe, mely nincs kerítéssel körbekerítve
Fotó: Bácsalmási Önkormányzati Tűzoltóság

A bácsalmási tűzoltóktól a Felsőszentiváni Vadásztársaság vadászai kértek segítséget. A tűzoltók több helyen is felvágták a fóliaborítást a tározó oldalán, az idősebb őzbakot sikerült a vadászokkal együtt odaterelni, így fel tudott kapaszkodni és kijutott a tározóból. A másik, fiatalabb őzbakot viszont sehogy sem sikerült, mert beragadt az iszapos trágyalébe, hozzá a tűzoltók mentőkötélen jutottak le a mederbe, majd egy lasszó dobása az agancsán fogva tudták kihúzni.

– Bízunk benne, hogy túlélik, a fertőzés és a kimerültség miatt azonban sajnos fennáll a veszélye, hogy nem maradnak életben, de reménykedünk – nyilatkozta hírportálunknak Weisz István, a Felsőszentiváni Vadásztársaság elnöke.

Elmondta, hogy a kimentett vadakon túl felhozták még a mederből négy őzbak és két őzsuta tetemét. Egy még élő őzsutát azonban nem tudtak kihozni, mert olyan helyen volt bele ragadva az iszapba, ahova a tűzoltók csak a saját testi épségük veszélyeztetésével tudtak volna bejutni. A vadászok másnap ismét ellenőrizték a tározót, akkor egy őzsutát mentettek ki, szintén a bácsalmási tűzoltók segítségével.

Információink szerint nem új keletű problémáról van szó, az említett trágyatárolóban, amely egy közeli sertéstelephez tartozik, korábban is vesztek oda vadak, ilyen nagy számban azonban még soha nem pusztultak. A Felsőszentiváni Vadásztársaság elnöke szerint vélhetően a rendkívüli szárazság miatt közelíti meg most több vad a tározót, amely azonban nincs bekerítve, így az állatok akadálytalanul jutnak a másfél méter gazzal körbevett, évek óta használaton kívüli mederhez. A közelben ugyan húzódik egy csatorna, az idei nyáron azonban az is kiszáradt, a vadásztársaság ezért a meglévő betonitatókon túl is itatókat helyezett el az földes utak mentén, hogy eltereljék a vadakat a tározó közeléből.

A bekerítetlen tározó nemcsak a vadak, hanem az emberek számára is veszélyforrást jelenhet, ezért a vadásztársaság ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, annak érdekében, hogy kiderüljön, kit terhel a felelősség a kialakult helyzet, valamint a társaságot ért kár miatt. Információink szerint az ügy tisztázásában a tataházi önkormányzat is segítséget ígért a vadásztársaságnak.

A közvetlen veszély elhárításáig a vadászok naponta többször is fogják ellenőrizni a tározót, hogy segíteni tudjanak a bajba jutott vadakon, amihez szükség esetén a tűzoltók segítségét fogják kérni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában