Gyújtogatás

2024.08.23. 17:45

Azonosították a halasi gyújtogatókat, rendőrségi feljelentés lesz az ügyben

Azonosították a halasi gyújtogatókat, akik korábban lopták az áramot is az ingatlanból, aminek az udvarán felhalmozták illegálisan a rengeteg szemetet. Az kérdés, hogy egyszerűen csak el akarták tüzelni a rengeteg szemetet, vagy – és ez a valószínűbb – az összehordott kábelekről égették le a gumit, valamint a műanyagot és a felügyelet nélkül hagyott tűz terjedt tovább a többi hulladékra.

Pozsgai Ákos

Szerda délután mintegy háromezer négyzetméteren lángolt az ipari mennyiségben összehordott szemét a Polgár utca mögötti gazos, nádas területen a Dongér-völgyi út mellett – számoltunk be róla. A halasi tűzoltók több egységgel vonultak a helyszínre, hogy eloltsák a lángokat. A tűz lakóházakat veszélyeztetett és a közelben egy benzinkút is van. Öt vízsugárral és kézi szerszámokkal sikerült megfékezni a lángokat.

tűz, Kiskunhalas, illegális hulladék,
Házakat is veszélyeztettek a felcsapó lángok
Fotó: Nagy-Biblia Tamara

A köztérfigyelő kamerák felvételeit elemezték a városi rendészet munkatársai, így rövid időn belül sikerült beazonosítani a gyújtogatókat.

– Az oltás közben végzett adatgyűjtést a kamerafelvételek is segítették, így az azonosítás sikeres volt, az elkövetőket nem kell keresnünk, mert tudjuk, hogy kik ők – írta a város közösségi-oldalán Kuris István László alpolgármester, aki beszámolt arról is, hogy a városháza munkatársai márciusban hatósági szemlék alkalmával az ingatlannál, ahol most felcsaptak a lángok, rendőri intézkedést kértek, mert a gyanú szerint lopták az áramot az ott lakók.

Június 25-én végzést hozott az önkormányzati hatóság és elrendelték az ingatlan hulladékmentesítését, már sokadik alkalommal. Mivel azonban a kijelölt határidőig nem takarították el a szemetet, július 25-én közigazgatási bírságot szabtak ki, a fizetési határidő a héten járt le. Az ingatlan lakói közül egy nőről és egy férfiről gyanítják, akiknek a pontos személyazonosság ismert a hatóságok előtt, hogy felgyújtották a hatalmas mennyiségű, illegálisan lerakott és tárolt hulladékot. Az ügyben a városháza munkatársai a feljelentést előkészítették – közölte az alpolgármester.

Az önkormányzat megrendelésére 2018 áprilisában a Polgár és a Sáros utcák mögötti területeken korábban folytak rekultivációs munkálatok, az évtizedek alatt felgyülemlett, szintén ipari mennyiségű szemetet elszállították a szegregált városrészek felzárkóztatását célzó, félmilliárd forint összegű pályázati keretből, mintegy 18 millió forint értékben. Munkagépekkel hordták el innen a hulladékot és tisztították meg a talajt az évtizedes szennyeződéstől.

Később több itt élő család kertet alakított ki, vagy füvesítette a területet, gyümölcsfákat ültettek és azóta szépen gondozzák. Néhány ingatlan esetében, ahol a családok jórészt lomizásból élnek, azonban újratermelődtek a méteres szeméthegyek, és mostanra ismét tarthatatlanná vált a helyzet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában