2012.10.21. 18:02
Darazsak tizedelték a szőlőtermést
Vége felé közeledik a szüret. Ilyen korán talán még soha sem fejeződött be.
A nyári nagy meleg miatt idén a szokásosnál hamarabb megértek a szőlőszemek. Azok vártak ki eddig a szürettel, akik saját részükre akarják elszűrni a mustot, és azt remélték, hogy magasabb lesz a cukorfok.
Polyák Albert tiszakécskei gazdának két fajta szőlőből van nagyobb területe. A kékfrankost már hetekkel ezelőtt leszedte, a must már ki is forrt és az első fejtést is megejtette. A gazda azt reméli, hogy legalább olyan minőségű lesz, minta az elmúlt évi, amivel aranyérmet nyert. A másik fajtája a kövidinka, amit most a hosszú hétvégén szedtek le. Szerette volna még néhány napig a tőkén hagyni a termést, de a darazsak már elkezdtek lakmározni belőle, és bizony jó néhány fürtöt megtizedeltek. Éppen ezért nem várt tovább, présbe kerültek a lebogyózott szemek.
A cukorfokra nem lehet panasza, bár nem éri el a tizenkilenc fokot, de kövidinka esetén ez jónak mondható. Polyák Albert a törkölyt sem dobja ki, abból majd pálinkát fog főzetni. Az elmúlt évi termésből is igazán jó ital lett, amit a barátai is tudnak igazolni.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sutulás. A gazda a törkölyt sem dobja ki.
[/caption]