Ünnep

10 órája

Horvát emléknapot tartottak Bácsalmáson – galériával

Kiállításmegnyitóval, szentmisével, kórustalálkozóval és koszorúzási ünnepséggel emlékeztek a bácskai bunyevácokra szombaton délután. Az est folyamán pedig kulturális műsorral egybekötött bált rendeztek a Sárga Csikó Étteremben.

Juhász Jenő

A Fészekházban megtartott összejövetelen Petrekanics Valéria Mária, a bácsalmási Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Majd ezt követően egy rövid tájékoztatást adott a bácsalmási horvát nemzetiség múltjáról, a korábbi és a mostani szervezetekről és azok vezetőiről. A jelenlévők figyelmébe ajánlotta a kiállítást, melynek megtekintése a bácsalmási bunyevácok életébe, népviseleteibe és hagyományaiba ad betekintést az 1900-as évektől napjainkig. Örömmel tolmácsolta, hogy néhány évvel ezelőtt a bácsalmási Tájházban is sikerült már egy szobát berendezniük a horvát kisebbség közreműködésével. 

horvát emléknap, Bácsalmás, mise
Szentmisét és koszorúzást is tartottak a horvát emléknapon
Fotó: Juhász Jenő

A római katolikus templomban horvát és magyar nyelvű szentmisét tartottak Tomaskovity Szabolcs és Joó Balázs plébános celebrálásával. A több éves hagyománnyal rendelkező kórustalálkozón ezúttal a bácsalmási és a kalocsai templomkórus mutatkozott be.

A plébánia falán elhelyezett emléktáblánál Antunovity János címzetes püspökre emlékeztek, ahol mintegy féltucatnyi szervezet helyezte el a megemlékezés koszorúit. Tomaskovity Szabolcs bunyevác nyelvű plébános újból felszentelte a 2001-ben átadott emlékművet. Ezt követően a katolikus plébánia egy kis vendéglátással is kedveskedett a résztvevőknek.

Az esti mulatság előtti kulturális műsorban felléptek a helyi óvoda és általános iskola horvát nyelvet tanuló gyermekei, a bácsalmási templomkórus és a Zora horvát tánccsoport. A hajnalig tartó bál hangulatfelelőse a pécsi Baranya Zenekar volt.

A rendezvénysorozat házigazdái: a Bunyevác-Horvátok Egyesülete Bácsalmás, Bácsalmási Horvát Önkormányzat és a Római Katolikus Plébánia Bácsalmás.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában