Tóth Péter Lóránt

10 órája

Nem teszi le a vándorbotot a kunszentmiklósi versvándor

Tóth Péter Lóránt már általános iskolásként is sokszor lépett színpadra. Legtöbbször Arany, Petőfi és Radnóti költeményeit szavalta. Pedagógusi pályáját testnevelőként kezdte, majd kilenc évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a magyar kultúra népszerűsítését, terjesztését tekinti legfontosabb feladatának. Ez idáig számos elismerést kapott, legutóbb a magyar kultúrát formabontó módon népszerűsítő tevékenységéért Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült a kunszentmiklósi versvándor.

Gulyás Sándor

Tóth Péter Lóránt versvándor hittel és nagy akarattal vágott bele, hogy megvalósítsa álmát. Mára már körbeutazta a Kárpát-medencét, ahol iskolákba, színházakba, múzeumokba, templomokba vitte el a nagy költők verseit és történeteit. Ugyanakkor eljutott Kanadába, Berlinbe, Szentpétervárra, Párizsba, Szarajevóba is.

Tóth Péter Lóránt, versvándor, Kunszentmiklós
Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor
Fotó: Beküldött fotó

– A tizedik tanévemet kezdem meg az idén, hogy nem tanítok, hanem versvándorként járom a világot. Sok-sok év munkája, több tízezer kilométer van ebben a kitüntetésben, ami fontos visszajelzés számomra. Tíz évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy nem folytatom a testnevelő tanári pályát, hanem elindulok egy egészen más úton. Ennek természetesen voltak előzményei, hiszen 2009-től visszajött az életembe a versmondás. Szerettem volna bebarangolni a Kárpát-medencét, megnézni a számos irodalmi és történelmi helyet, melyeket korábbi tanulmányaim során ismertem meg a tankönyvek lapjairól. Utazásaimat nem öncélúra terveztem, a magyar kultúra népszerűsítését, terjesztését helyeztem előtérbe. Az elmúlt tíz esztendő alatt rengeteg kilométert tettem meg gyalogosan, kerékpárral és tömegközlekedési eszközökkel. Tizenhét országba jutottam el, több százezer emberrel, diákkal, pedagógussal találkoztam, tartottam előadásokat számukra a magyar irodalom és történelem kiemelkedő egyéniségeiről – sorolta Tóth Péter Lóránt.

A versvándor előadásai választ adnak a társadalmi problémákra

Tóth Péter Lóránt előadásaiban úgy próbálja átadni a költők gondolatait, hogy azok a jelenben hassanak, a mai kor kihívásaira, társadalmi problémáira adjanak válaszokat. Őszintén, ugyanakkor egyszerűen mondja el a verseket, hogy a közönség a magáénak érezze azokat.

– Egyre inkább olyan világot élünk a nagy technikai ugrások és mesterséges intelligencia megjelenésével, hogy az embereknek szembe kell nézniük önmagukkal. Ebből adódóan kiemelkedő hangsúlyt fog kapni az érzelmi intelligencia fejlesztése, erősítése, nem csak a felnövekvő nemzedékek, hanem a felnőtteknek egyaránt. Különösen a diákok számára, hiszen őbelőlük lesznek azok a felnőttek, akik ezt a világot valamilyen útra fogják vinni. Úgy hiszem, hogy a művészet, a kultúra, a versek, mind az érzelmi intelligencia erősítésére hivatottak. Ennek okán próbálom előadásaim úgy elkészíteni, bárkiről és bármilyen témában, hogy ezek a huszadik század emberéhez szóljanak. Azokat a gondolatokat hozzák felszínre, a költőktől, az íróktól, akitől lehet tanulni, példát venni életükről, hiszen ők is több ezer év tudását tették bele írásaikba. Az örök érvényű gondolatokat, minél többször el kell mondani és el kell vinni az emberekhez, hogy azok rögzülhessenek a fejekben és a szívekben. Ez a jövő kihívása. Terveim között szerepel egy olyan módszertan létrehozása, melynek segítségével az érzelmi intelligenciát az irodalom segítségével lehessen fejlezsteni a diákoknak tanórák keretében – hangsúlyozta a versvándor.

Tóth Péter Lóránt küldetését a jövőben is folytatni kívánja, Kálló Béla Jászai Mari-díjas színészművész barátjával Körösi Csoma Sándorról készít előadást, kétszemélyes színdarabban mutatják be a nagy székely vándor útkeresését. József Attila születésék évfordulója alkalmából Vasútállomás című előadását szeretné minél több helyre elvinni.

Megbecsülés övezi a versvándor munkásságát

A kunszentmiklósi versvándor több díjjal és kitüntetéssel is büszkélkedhet. A vers- és prózamondó versenyeken többek között Latinovits Zoltán-, Radnóti Miklós- és Dudás Kálmán-díjat kapott. 2018-ban Pro Cultura Hungarica díjat vehetett át, 2020-ban Trefort Ágoston-díjjal jutalmazták, 2022-ben a Magyar Kultúra Lovagja elismerésben részesült, a napokban pedig átvette a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést a magyar kultúrát Kárpát-medence-szerte formabontó módon népszerűsítő, elhivatott tevékenysége elismeréseként.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában