Nébih

2024.09.15. 10:00

Elszaporodtak az olaszsáskák Bács-Kiskunban, jelentős károkat okoztak

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban több bejelentést is kaptak két déli vármegyéből, Bács-Kiskunból és Csongrád-Csanádból, hogy olaszsáskák okoztak károkat. Az olaszsáskák (Calliptamus italicus) elsősorban a burgonyát, a karfiolt, a kukoricát és a lucernát tették tönkre.

Vizi Zalán

Az olaszsáskák szaporodásának kedvez a globális felmelegedés. Főleg az elmúlt két év időjárása és a várhatóan egyre csak növekvő meleg hatására a faj népessége minden bizonnyal a jövőben is növekedni fog. Az olaszsáska ugyanis a száraz területeket kedveli. A mezőgazdászoknak tehát nemcsak az aszállyal kell megküzdeniük, de a szárazság hatására elszaporodó sáskák is fejtörést okoznak.

olaszsáska, nébih, Bács-Kiskun,
Elszaporodtak az olaszsáskák Bács-Kiskunban, jelentős károkat okoztak
Fotó: Nébih

A Nébih beszámolója szerint a szokatlanul nagy olaszsáska-jelenlétet és az általuk okozott károkat először Bács-Kiskun vármegye déli részén, Balotaszállás határában jelezték. Ezután Csongrád-Csanád vármegyében is inváziószerű volt az olaszsáskák megjelenése. Egy üllési, két és fél hektáros termőterület homoktövis-ültetvényeinek termését teljesen tönkretették a rovarok. A termelő elmondása szerint a több alkalommal végzett rovarölő szeres védekezés ellenére, a permetezést követő napon újabb „sáskainváziót” figyelt meg – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a honlapján.

A gazdálkodók szerint a sáskák a burgonyát, a karfiolt, a kukoricát és a lucernát teljesen tönkretették, de kárt okoztak sárgarépatáblán, tökfélékben, illetve volt, ahol a spárgaállomány lombozatát rágták le.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!