Kecskemét

2024.06.24. 12:55

A kajszibarack közepes termést hoz az idén

A kajszibarack jó közepes termést hoz az idén. Így barackpálinkát lesz miből készíteni szerte az országban. Bár az Alföldön a tavaszi fagy megtizedelte a gyümölcsösöket, az ország más részein a hideg nem pusztított ilyen mértékben.

Barta Zsolt

Az idén ott, ahol sikerült valamennyire is védekezni a tavaszi fagy ellen, lesz kajszibarack. Kecskemét környékét megtizedelte a hidegbetörés néhány hónapja. Néhány hete a baon.hu portálunkon tettünk közzé egy cikket, amelyben egy márciusi hidegbetörésről írtunk.

kajszibarack, fagy, termés, Somodi Ferenc
A felvételen Somodi Ferenc látható egy ládányi sárgabarackkal a kezében
Fotó: Barta Zsolt

Akkor Somodi Ferenc ismert kecskeméti gyümölcstermesztő azt nyilatkozta, hogy a termés egy részét biztos elvitte a fagy. A napokban beszéltünk a gazdával, aki azt mondta, hogy a kajszibarack fele szerencsére megmaradt, viszont a szilvája elfagyott. Mint mondta, jelentős volt a márciusi hideg, így van olyan ültetvény Matkó környékén, ahol a kajsziból szinte semmi sem maradt, de például a Bács-Zöldért Zrt. cégnél egész jól alakult a termés. Hogy sikerült a maradék kajszit megmentenie Somodi Ferencnek? Szélgépet vásárolt korábban Soltvadkertről, illetve gázos melegítőt is használtak akkor, amikor a hideg betörésről információt kaptak. Így a légmozgás segítségével sikerült megmenteni a menthetőt.

Ahogy az agrármérnök fogalmazott, a kajszibarack esetében az volt a szerencse, hogy a gyümölcs fejlődése előrehaladott állapotban volt, így jobban ellenállt a hidegnek. A szilva viszont később virágzott, így szinte védtelen volt a mínuszokkal szemben. Az almás ültetvénye viszont jobban bírta a hideggel szembeni kihívást. A szakember azt mondja, hogy a Dunántúlon és az északi termőterületeken jó sárgabarack-termésre számítanak a gazdák. Azaz a 2024-es év a kajszi szempontjából jó közepes termést hozhat az országban, fogalmazott Somodi Ferenc.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában