Bukások sora

2024.07.04. 07:33

Tíz- és százmilliókat érnek euróban, mégsem remekeltek ezek a sztárok az Eb-n

Még bőven tart a labdarúgó-Európa-bajnokság, de az kijelenthető, hogy több ország csapata is csalódást keltett tornát szemlélőkben. Így például Horvátország, hiába vb-bronzérmes, már a csoportkörben elbukott, de nyolcaddöntős búcsúja miatt a címvédő Olaszország, valamint gyenge játéka miatt a végső győzelemre esélyesnek tartott Anglia sem dicsekedhet. Cikkében az Origo összeszedte azokat a focisztárokat, akikre a piaci értékük alapján előzetesen úgy tekintettek, hogy az Európa-bajnokság csillagai lehetnek, mégis alulmúlták önmagukat.

MW

Mielőtt az Origo cikke rátér a listára, leszögezi, hogy a piaci érték nem feltétlenül azonos egy adott labdarúgóért fizetett tényleges összeggel.

A piaci értéket olyan tényezők befolyásolják, mint a játékos életkora, a fejlődési potenciálja, a teljesítménye vagy a rutinja, de sokat számít az is, hogy milyen szintű ligában játszik a játékos, mint ahogy a szurkolók véleménye és a játékos iránti kereslet is fontos szempont.

Ha csak a piaci értéket vesszük alapul, az Eb-n szereplő válogatottak keretei között hatalmas különbség van, hiszen papíron Angliának van a legértékesebb – 1,5 milliárd eurós – csapata, ami tizenhatszoros érték a rangsorban utolsó helyezett románokéhoz képest.

Jude Bellingham, Phil Foden, Bukayo Saka, Harry Kane és Declan Rice piaci értéke is meghaladja a 100 millió eurót, vagyis egyedül többet érnek, mint a nyolcaddöntőbe jutott román csapat összértéke.

Gareth Southgate együttese azonban rendkívül gyenge játékkal rukkolt elő: a három csoportmérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni két döntetlen mellett, és mindössze két gólt rúgott – igaz, a csoportgyőzelemhez ez is elég volt. Sokan azt gondolták, hogy Anglia csak a kiesés szakaszra tartalékol, de a tanácstalan és vérszegény játék a Szlovákia elleni nyolcaddöntőben is megmutatkozott. Az angolok végül úgy győzték le a világranglista 45. helyezettjét, hogy 120 perc alatt csak kétszer találták el a kaput. A szlovákok ellen Bellingham ugyan az Eb eddigi legszebb gólját szerezte, Harry Kane pedig győztes gólt fejelt a hosszabbításban, de összességében elmondható, hogy az angol fociválogatott legjobb játékosai eddig szinte az egész tornán csődöt mondtak, vagyis szinte a teljes angol csapat felkerülhetne a listánkra. 

Phil Foden – Anglia

  • a játékos piaci értéke: 150 millió euró
  • gól per meccs az Eb-n: 4 mérkőzés/0 gól

Az angol fociválogatott keretét tekintve a második, míg az egész Európa-bajnokságot figyelembe véve a harmadik legértékesebb játékos Phil Foden, a Manchester City támadója. 

A 150 millió euróra taksált futballista jó formában érkezett meg a németországi tornára, hiszen pályafutása eddigi legjobb szezonját zárta, és nagy szerepe volt abban, hogy a címvédő City bezsebelje az újabb bajnoki címét.

A Premier League legjobbjának megválasztott Foden 35 bajnokin 19 gólt lőtt és kiosztott 8 gólpasszt. Habár Pep Guardiola irányítása alatt kulcsjátékosként képes játszani, a válogatottban – évek óta – látványosan alul teljesít. A Szerbia elleni csoportmeccs kivételével minden találkozón lecserélt 24 éves játékosnak az idei Eb-n a legnagyobb öröme eddig alighanem a kisfia megszületése volt, hiszen 

négy meccs alatt sem gólt, sem gólpasszt nem jegyzett, de ami a legmegdöbbentőbb, hogy még egyetlen lövése sem talált kaput,

igaz Szlovákia ellen volt egy villanása, de les miatt érvénytelenítették a gólját.

firo : 25.06.2024, Football, Soccer: UEFA EURO 2024, EM, European Championship 2024, Group Stage, M29, Match 29, ENG, England - SVN, Slovenia
Phil Foden a Szlovénia elleni mérkőzésen
Fotó: Sebastian El-Saqqa / Forrás: firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP

Persze, abban a szövetségi kapitánynak is van felelőssége, hogy Foden teljesítménye messze elmarad a klubcsapatában nyújtott produkciótól, hiszen annak ellenére, hogy az angol szaksajtó szerint ő az egyetlen olyan játékos, aki képes lehetne fazont szabni az angolok támadójátékának, Gareth Southgate sokat kritizált taktikája ezt nem teszi lehetővé, ugyanis jobbára a bal szélen kap lehetőséget.

A Manchester United legendája, Gary Neville az Európa-bajnokság előtt úgy fogalmazott, hogy Fodennek a középpálya közepén kellene játszania, hogy sokkal szabadabb szerepkörben tudjon szárnyalni.

Meg kell találni a módját, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki belőle. Nem követhetjük el ugyanazokat a hibákat Fodennel, mint anno Paul Scholes-szal

 – mondta Gary Neville, a korábbi angol válogatott védő, a Sky Sports televíziós szakértője.

A piaci értékét és az Eb-n nyújtott eddigi teljesítményét látva Foden játéka abszolút csalódás.

Kylian Mbappé – Franciaország

  • Piaci érték: 180 millió euró
  • gól per meccs az Eb-n: 3 mérkőzés/1 gól

A franciák világbajnok támadója, Kylian Mbappé – Jude Bellingham mellett – az Eb legértékesebb játékosa, a piaci értékét 180 millió euróra taksálja a Transfermarkt. A Real Madrid új igazolása nem kisebb teherrel a vállán vágott neki az idei Eb-nek, minthogy tőle várják, hogy a francia válogatottat győzelemre vezesse.

Az első Eb-sikerére hajtó csatár remek formában várhatta a rajtot, minden sorozatot figyelembe véve 44 gólt lőtt és 10 gólpasszt adott a PSG színeiben az elmúlt idényben, ráadásul az Eb-selejtezőkben nyolc meccsen kilencszer volt eredményes.

Mbappé és a francia csapat ehhez képest azonban nem éppen a lehengerlő játékával hívta fel magára a figyelmet. Franciaország mindössze két gólt rúgott a három csoportmeccsén, és nagy meglepetésre elbukták a csoportgyőzelmet, míg a nyolcaddöntőben a belgák elleni kínkeserves meccsen csak egy hajrában szerzett öngóllal tudtak nyerni.

France v Belgium: Round of 16 - UEFA EURO 2024
Kylian Mbappé a belgák elleni meccsen
Fotó: NurPhoto via AFP / Forrás: Jose Breton

A franciák gyenge támadójátékában Mbappénak is nagy szerepe van, aki már az osztrákok elleni első csoportmérkőzésen orrtörést szenvedett. A franciák csapatkapitányának emiatt egy speciális maszkban kell játszania, ez pedig jelentősen megnehezíti a dolgát. A lengyelek ellen pályafutása első Eb-gólját szerző 25 éves támadó eddig az egyetlen találatát tizenegyesből lőtte, és jobbára csak felvillanásai voltak a pályán. Mondanunk sem kell, a világ egyik legjobb és legértékesebb csatárától többet várnánk.

Josko Gvardiol – Horvátország

  • Piaci érték: 75 millió euró
  • gól per meccs az Eb-n: 3 mérkőzés/0 gól

A vb-bronzérmes, Nemzetek Ligája-ezüstérmes horvát válogatott okozta az Eb egyik negatív meglepetését, annak ellenére, hogy az előzetesen legnehezebbnek kikiáltott csoportba került Spanyolországgal, Olaszországgal és Albániával. Luka Modricék Eb-szereplése nem csak azért csalódást keltő, mert győzelem nélkül zárták a csoportkört, s két ponttal kiestek, de Skócia mögött a legtöbb gólt kapták a tornán (Lengyelországgal holtversenyben), szám szerint hatot.

Euro 2024: Croatia - Albania
Josko Gvardiol az albánok elleni meccsen
Fotó: Sina Schuldt / Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP

Mindez azért is döbbenetes, mert a horvátoknál játszik minden idők második legdrágább védője, Josko Gvardiol, akiért tavaly a Manchester City 90 millió eurót fizetett a Lipcsének. A 22 éves védő Pep Guardioa együttesében remek szezont zárt, 28 bajnokin 4 gólt és 2 gólpasszt is jegyzett, és megnyerte idén a csapattal a Premier League-et.

Az Eb-n viszont nem tudott úgy a horvát védelem oszlopa lenni, ahogy azt várni lehetett. Zlatko Dalic csapata már az első félidőben három gólt kapott a spanyolok ellen, de Albánia ellen is hátrányba kerültek, de akárcsak a címvédő olaszok ellen, a védelem az utolsó pillanatban összeomlott. Nyilvánvalóan nem csak Gvardiol a felelős a várakozásokon alul teljesítő horvátok Eb-kudarcáért, de mivel a torna legértékesebb védőjének gyakorlatilag egyetlen emlékezetes momentuma sem volt, így alighanem megkérdőjelezhetetlen a helye a listán.

Ha a 30 millió eurót érő, egyetlen gólt sem szerző belga Romelu Lukaku, vagy a 65 millió euróra taksált, ugyancsak gól nélküli szerb Dusan Vlahovic, netán az 50 millió euróra becsült, de találatot ugyancsak nem szerző szlovén Benjamin Sesko értékelésére is kíváncsi, az Origo összeállítását IDE KATTINTVA találja meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában