Búcsú

Vajda Piroska

Szomorúan vettem tudomásul a hírt, miszerint végérvényesen kivonják a forgalomból gyermekkorom ikonikus csokiját, a Sport szeletet. Hetven év után tűnik el a boltok polcairól hazánk egyik közkedvelt csokoládéja. A gyártó arra hivatkozik, hogy a 25 grammos csokoládészelet aluminium csomagolása nem környezetbarát és ezért nem fenntartható. 

Fotó: Magyar Élelmiszerbank Egyesület Facebook-oldala

A diszkoszvetőt ábrázoló zöld papíros csokoládé nem csak azért fog hiányozni mert valóban nagyon finom volt, hanem mert egy hagyomány szűnik meg ezáltal a családunkban. Nagymamám kamrájából ugyanis soha nem hiányozhatott a Sport szelet. Minden egyes bevásárlásnál tucatnyit vett belőle, gondolván az unokákra. Ha megérkeztünk a mamához, az volt az első dolgunk, hogy a kamrába siettünk csokiért. Soha nem csalódtunk, mert a kamra középső polcán mindig megtaláltuk a kedvenc rumos-kakaós ízű édességünket. 

Miután a nagymamám két éve meghalt, gondoltam, tovább viszem ezt a jó szokását, ezért hozzá hasonlóan én is mindig tartottam itthon Sport szeletet a lányaim és a férjem nagy örömére. Még utoljára feltankolok a klasszikus Sport szeletből, de sajnos a nagymamai hagyománynak most vége szakad. A Sport szelet megújult változatai ugyanis nem tudják pótolni a megszokott ízt, azt az életérzést, ami az eredetihez kapcsolódik. 

Az ikonikus csokoládé egyébként augusztus 20-án lenne 71 éves. 1953-ban a Népstadion megnyitására készültek az első Sport szeletek, amit a Csemege Édesipari Vállalat gyártott akkor még kézműves technikával. A csomagoláson látható diszkoszvetőt Széchényi Józsefről, a sportág jeles képviselőjéről mintázták. A Sport szelet népszerűségét alátámasztja az is, hogy évente mintegy 1800 tonnányit, 46 millió darabot adtak el belőle. Nem is értem, miért nem a csomagoláson változtattak inkább? 

Mindenesetre annak örülök, hogy az utolsó ezer kilogramm Sport szelet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület raktárjába került. A civil szervezet által pedig a több ezer csokoládét olyan rászorulók és nehéz sorsú gyerekek fogyaszthatják el, akik talán még soha nem ettek klasszikus Sport szeletet.