Interjú

2 órája

Kövér László: pánikra semmi ok

Az Országgyűlés elnöke nagyinterjút adott a Magyar Nemzetnek. Kövér László a hazánk előtt álló nemzetközi küzdelmekről, a gazdasági kihívásokról, az elmúlt tizennégy év eredményeiről, a nyugati demokrácia válságáról és az amerikai elnökválasztás tétjéről is beszélt.

MW

Kövér László jogász, politikus, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés elnöke, házelnök a Parlamenti dolgozószobájában

Forrás: MW

Fotó: Németh András Péter

Kövér László a Magyar Nemzetnek arról beszélt, nem ért egyet azzal, hogy egyesek – köztük Tölgyessy Péter – már a Fidesz válságáról beszélnek.

Úgy fogalmazott, tiszteli régi képviselő- és harcostársát, Tölgyessy Pétert, akivel az ellenzéki kerekasztal óta ismerik egymást, és aki kiváló elemzéseket szokott adni a magyar politikáról, de néha túllendül a realitásokon. 

Sem a Fidesz, sem az ország nincs válságban, de a világ kétségtelenül nagy bajban van. A történelem furcsa fintora, hogy amikor több mint száz év után végre belül kezdtük rendezni közös dolgainkat, történelmi adósságainkat, ledolgozni a hátrányunkat, amit a XX. század okozott, kívülről előbb a Covid, aztán a háború és az ezzel járó gazdasági nehézségek törnek ránk. 

Mindehhez járulnak hozzá azok a kulturális, értékrendbeli problémák, amelyek Európa identitásvesztésével fenyegetnek. Ennek a világnak a részeként próbáljuk a szuverenitásunkat, az értékeinket és az életmódunkat megvédeni, illetve a magunk erejéhez mérten hozzájárulni ahhoz, hogy Európa rátaláljon önmagára, és a világ is jobb irányba forduljon – mondta Kövér László.

A házelnök szerint pánikra semmi ok. 

Feltűnt a politikai küzdőtéren egy eddig ismeretlen, új ellenfél, aki összegyűjtötte azon ellenzéki szavazókat, akiknek régóta elegük volt Gyurcsányékból, a momentumos ostobákból, a nem létező Párbeszédből meg a hangoskodó Tordaikból és Szabó Tímeákból, illetve a Jobbikból, amelyik annyira belebonyolódott a saját cseleibe, hogy már azt sem tudja, honnan indult és merre tart. Semmi más nem történt eddig

– jelezte.

Kövér László szerint megnyugodni ugyanakkor nem lehet, a kormányzati feladat gyakorlása állandó kihívással és – talán szükségszerűen – emberi hibákkal is jár. 

Mindezzel együtt abból indulok ki, hogy tizennégy éve kormányzunk, és a teljesítményünket reálisan értékelve, önteltség nélkül kijelenthető, hogy ez a politikai közösség az ország élén történelmi tetteket hajtott végre

– értékelt Kövér László. Felidézte, hogy 2010 után a Fidesz megoldotta azt a pénzügyi-gazdasági válságot, ami egy totális államszervezési, illetve erkölcsi krízissel társult – előbbi a közbiztonság összeomlásában, utóbbi a határon túli magyarokat megalázó dicstelen népszavazásban csúcsosodott ki. Emlékeztetett: 

mindezt a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal hagyta ránk örökül.

A házelnök rámutatott,

2012-től egészen 2022-ig olyan évtizednek voltunk a részesei, amely statisztikai mutatókkal igazolhatóan száz év óta nem látott gyarapodást hozott az országnak, benne a magyar családok többségének életében is. 

Az adósrabszolgaság szakadékának széléről rántottuk vissza az országot, és családok százezreit mentettük ki a devizaadósság csapdájából. Ráadásul nemcsak jelentős mértékben csökkentettük a bruttó hazai össztermékhez képest fennálló államadósságot, de annak szerkezetét is átalakítottuk: nagy részét forintosítottuk, és fontos változás az is, hogy már jórészt a magyar emberek hitelezik az állam működését a kincstárjegyeken, állampapírokon keresztül, ami pénzügyi biztonságot hozott az országnak. Ezt az tette lehetővé, hogy folyamatosan nőtt a családok felhalmozása. Egy segélyalapú társadalompolitika helyett munkaalapú gazdasági modellt hoztunk létre, melynek eredményeképpen ma többen dolgoznak hazánkban, mint bármikor 1990 óta. Mindezek mellett olyan családtámogatási rendszert sikerült felépíteni, ami a világ számos pontján mintaként szolgál – sorolta.

Kövér László hangsúlyozta, az elmúlt tizennégy év hozadéka az is, hogy 

Orbán Viktoron keresztül Magyarország ma olyan tényező az európai és a világpolitikában, amit az ország mérete, gazdasági potenciálja nem indokol. 

Ugyanakkor az is tény, hogy 2022 februárja után, az orosz–ukrán háború kitörése és az erre válaszul adott, katasztrofálisan elhibázott uniós szankciós politika következtében megtört ez az előbb említett lendület, olyan kihívások tornyosulnak előttünk, amelyekre még nem találtuk meg a megfelelő választ. A miniszterelnök éppen ezt a kivezető utat keresi, amikor gazdaságpolitikai fordulatról, illetve gazdasági semlegességről, a blokkosodásba való beleszorulás helyett széles körű kapcsolatépítésről vagy arról beszél, hogy miként küzdhetné le Európa a migrációs válságot vagy hogyan növelhetné a versenyképességét – mondta.

Magyar Péterrel kapcsolatban Kövér László kifejtette, a Tisza Pártot is a dollármédia építette fel, adta Magyar Pétert kézről kézre, amíg sztár lett a közösségi médiában. 

A gyűlöletből ácsolt pódiumról – amit Gyurcsány Ferenc felépített magának –, a hátsó lépcsőn felkúszva Magyar Péter letaszította a vezért. Az történt, hogy az a harmincszázaléknyi szavazó, akiknek elég annyi politikai üzenet, hogy mindegy ki, csak ne Orbán vezesse az országot, összegyűlt egy olyan ember köré, aki eddig még nem vallott kudarcot, nem bizonyosodott be róla, hogy alkalmatlan a kormányváltásra

– fogalmazott Kövér László.

A teljes interjú IDE kattintva olvasható el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában