Kiskunfélegyháza

2 órája

Itt az őszi gombaszezon: a szakértőt a legfontosabb tudnivalókról kérdeztük – galériával, videóval

Itt az őszi gombaszezon, aminek különösen kedvez a mostani csapadékos időjárás. Egy kis napsütés és máris tömegesen jelennek meg a gombák az erdőkön, mezőkön. A gombakedvelők pedig szívesen begyűjtik a természet finom ajándékát. A csábítóan szép gombák azonban nem mindig ehetőek, ezért fontos, hogy fogyasztás előtt bevizsgáltassuk azokat, nehogy végzetes legyen a gombavacsora. Sebestyén Zoltán, gomba-szakellenőrt a legfontosabb tudnivalókról kérdeztük.

Vajda Piroska

A kiskunfélegyházi piacon kedden, pénteken és vasárnap reggel 6-8 óra között találhatjuk meg Sebestyén Zoltán gomba-szakellenőrt, aki ingyen megvizsgálja a begyűjtött gombákat. 

gombaszezon, Sebestyén Zoltán, szakellenőr
Itt az őszi gombaszezon. Sebestyén Zoltán, gomba-szakellenőr beszélt a legfontosabb tudnivalókról
Fotó: Vajda Piroska

Zoltán több mint 50 éve szedi a gombát. Egerben nőtt fel és már gyerekként rendszeresen járta a Bükk lankáit, hogy gombák után kutasson. A gombaszerelem nem csak gyerekkori fellángolás volt, azóta is tart. Bárhol jár, mindenhol igyekszik felfedezi a legjobb gomba lelőhelyeket. Mostanában leginkább a Kecskemét környéki erdőket járja. Hobbijára nyugállományba vonulás után még több ideje jutott, elvégezte a szakellenőri képzést is, így ma már gombavizsgálóként a kiskunfélegyházi piacon kamatoztatja tudását. 

Hazánkban ingyenes a vizsgálat

Elmondta, Európában egyedülálló módon csak hazánkban van ingyenes gombavizsgálat, a legtöbb városi piacon alkalmaznak gomba-szakellenőrt. Ennek köszönhetően hazánkban évtizedek óta nem volt gombamérgezés bevizsgált gomba miatt. 

Zoltántól azt is megtudtuk, hogy itt az Alföldön nem annyira népszerű a gombászat mint a hegyekben. A Bükkben, a Mátrában sokan szedik és sokan azt hiszik, hogy ismerik is a gombákat, ezért nem vizsgáltatják be. Fontos tudni, hogy valamennyi gombamérgezést a bevizsgálatlan gomba okozta eddig hazánkban. 

Szerencsére azonban a legtöbb gombagyűjtő felelősen gondolkodik, így a gomba-szakellenőr irodájába ilyenkor nagyon sok féle gombát hoznak. 

– A leggyakoribb a pöfeteg gomba, a lilatönkű pereszke, a sárga gévagomba, ami egy taplógomba féle, főként vízpartokon, ártereken, füzesekbe nő, de a homoki akácosokba is fellelhető. Nagyon népszerű a nagy őzlábgomba, amit akácerdőben, fenyvesek szélén találhatunk. A déli tőkegomba főként nyárfa tuskókon, a mezei szegfű gomba és a csiperkék gyepen, legelőn találhatók – sorolta a szakember. Azt is hozzátette, hogy a csiperkék az ellenőrök „mumusai”, hiszen nagyon sok csiperkefaj van és nem mind ehető, viszont nagyon hasonlítanak egymásra, ezért nagyon óvatosan kell bánni velük. Zoltánhoz múlt pénteken reggel is bevittek egy nagy szatyornyi csiperke gombát, amiben volt ízletes csiperke, de volt karbolszagú csiperke is, ami viszont mérgező. Így az egybe ömlesztett egész szatyornyi gombát ki kellett dobni. Az a szerencse, hogy a mérgező csiperkék nem halálosan mérgezők, inkább csak hasmenést és hányást okoznak. A mérgező gombák mintegy 90 százaléka ebbe a kategóriába tartozik. 

– Halálos mérgezést a gyilkos galóca, a fehér galóca, fenyves sisak gomba, a cölöpgombák és pókhálós gomba okoz – ismertette Zoltán, aki azt is hozzátette, hogy amennyiben a gombák között egy darab gyilkos galócát talál, akkor az egész tétel ki kell dobni. 

Se nem növény, se nem állat

– Gyakran hoznak ellenőrzésre szemcsésnyelű fenyőtinorú, aminek a kalapbőrét le kell húzni. Gyakori a gyűrűs tuskógomba is, amiről érdemes tudni, hogy ehető, de nyersen mérgező, ezért fogyasztás előtt minimum 20 percig főzni vagy sütni kell – részletezte az ellenőr. 

Sebestyén Zoltántól azt is elmondta, hogy a gombát (főként a puhábbakat) étkezés előtt nem kell feltétlenül megmosni, mert a gomba olyan mint a szivacs, magába szívja a vizet, ezért inkább csak töröljük le, ha van rajta szennyeződés. A tévhittel ellentétben csiperkének nem kell lehúzni a kalapbőrét. 

Azt is megtudtuk, hogy a gomba-szakellenőr az általa bevizsgált gombáról kiállít egy tanúsítványt, amivel így a gomba árusítható. Ez a tanúsítvány azonban csak arra az egy napra vonatkozik, ezért vásárlóként érdemes a papír aktualitásáról meggyőződnünk. 

A gomba mint szuperélelmiszer

A gomba-szakellenőr maga is szívesen fogyasztja a gombát: az őzlábat rántva, a déli tőkegombát és a laskát pörköltnek, levesnek főzi meg. Készít gombaport is a gombák rostosabb tönk részéből. Az így készült port gombaszószba, gombalevesbe sűrítéshez használja. 

A szakemberrel arról is beszélgettünk, hogy a gomba bár nagyon egészséges, mégis keveset eszünk belőle. Az egy főre eső gombafogyasztás hazánkban mindössze 1-1,5 kilogramm évente. Pedig a gombát a szuperélelmiszerek közé sorolják, hiszen rendkívül gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. A gombák aminosav összetétele hasonló az állati fehérjékhez, így a vegetáriánusok számára is remek húspótló. Kisgyermekeknek (1-1,5 év alatt), illetve nagyon időseknek nem ajánlott, hiszen a gomba nehezen emészthető. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában