Ukrán válság

2024.09.01. 09:26

Kijev drónokkal támadt több orosz várost, köztük Moszkvát

MW

Egy kigyulladt áruházat oltanak Harkovban 2024. szeptember elsején

Forrás: AFP

Fotó: SERGEY BOBOK

Két donyecki település elfoglalásáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Viimka és Pticse települést 

- közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium, miközben ukrán dróntámadás érte más orosz régiók mellett a moszkvait is. 

A moszkvai katonai tárca szerint az orosz hadsereg a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen előrenyomult, miközben itt 16, az oroszországi Kurszk megyében pedig hat támadást és ellentámadást vert vissza. A Moszkvában közölt összesítés a "különleges hadművelet" övezetében elesett vagy súlyosan megsebesült ukrán katonák számát több mint 1900-ra, a Kurszk körzetében elszenvedett ukrán veszteségeket pedig mintegy 360-ra tette. 

A tárca az Ukrajnában megsemmisített haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között egy izraeli gyártmányú RPS-42-es légtérfigyelő radarállomást, több Harkiv megyei drónösszeszerelő műhelyt, a hozzájuk tartozó raktárokkal együtt, kilenc lőszerraktárt, három harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, öt nyugati gyártmányú, 155 milliméteres, önjáró és három vontatott tarackot, amerikai HIMARS és cseh Vampire sorozatvetők hat rakétáját, három francia HAMMER irányított légibombát, továbbá 171 drónt. 

Az orosz védelmi minisztérium szerint 

a Kurszk megyébe betört ukrán erők az elmúlt nap folyamán négy harckocsit és 19 egyéb páncélozott harcjárművet veszítettek. 

Az augusztus 6-án indított támadás során a Moszkva által kiadott tájékoztatás szerint az ukrán fél ebben a térségben több mint 8500 embert, 80 harckocsit, 37 gyalogsági harcjárművet, 69 páncélozott személyszállító járművet, 537 páncélozott harcjárművet, 249 gépkocsit, 62 tüzérségi löveget és 16 sorozatvetőt veszített. 

Andrej Marocsko katonai szakértő, a "Luhanszki Népköztársaság" nyugállományú alezredese a TASZSZ hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az orosz hadsereg ahhoz hasonló tempóban nyomul előre a donyecki régióban lévő Krasznoarmejszk (ukrán nevén: Pokrovszk) irányába, mint amilyen a " különleges hadművelet" kezdetére volt jellemző. Rámutatott, hogy innen az ukrán fegyveres erők parancsnoksága jelentős erőket csoportosított át a Kurszk megyében végrehajtott támadáshoz. 

Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere közölte, hogy 

a moszkvai régióban vasárnapra virradóra 11 ukrán drónt lőttek le. 

A helyi hatóságok szerint egy pilóta nélküli repülőszerkezet a Moszkvához tartozó Kapotnyában tüzet okozott az olajfinomítóban, és "dróntámadásos kísérlet" történt egy kasirai erőmű ellen is. 

Az orosz védelmi minisztérium szerint vasárnapra virradóra 15 orosz régióban összesen 158 ukrán drónt tettek harcképtelenné. Belgorodban egy ukrán támadás következtében nyolc civil, köztük két gyerek megsebesült.

Kijev megtámadta Moszkvát, a Gazprom finomítója is kigyulladt

Ukrajna nem a levegőbe beszélt, amikor oroszországi célpontok támadását emlegette: az augusztus 31-ről szeptember 1-jére virradó éjszaka – írja az Index cikkére hivatkozva a Mandiner.

Kijev mintegy 158 drónnal támadta meg Oroszországot, köztük jelentős károkat okozva a moszkvai olajfinomítóban és két főváros melletti erőműben,

írják.

Az orosz állami hírügynökség és helyi tisztviselők is arról számoltak be, hogy több tucat drón vette célba Oroszország számos régióját. Ezek közül

Moszkvát, Tvert, Voronyezst, Tulát, Kalugát, Brjanszkot, Belgorodot, Lipecket és Kurszkot is pilóta nélküli légi járművekkel támadták

az éjjel.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester jelentése szerint

Moszkvában tíz drónt semlegesítettek: az egyik a Gazprom orosz gázóriás olajrészlegének tulajdonában lévő helyi olajfinomító közelében semmisült meg, ahol tűz ütött ki,

és az egyik épülete is megsérült. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Mihail Szuvalov, a kashirai városrész vezetője pedig arról jelentett, hogy

legalább három drón vette célba a szintén a moszkvai régióban található Kashira erőművet,

azonban ott nem keletkezett tűz vagy jelentősebb kár.

Volodomir Zelenszkij azt kérte az Egyesült Államoktól, engedélyezze az oroszországi mélyebb csapásokat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérte az Egyesült Államokat, hogy engedélyezze Kijevnek a mélyebb csapásokat Oroszország területére, miután képviselői szombaton Washingtonban magas rangú amerikai tisztviselőkkel találkoztak.

Washington 2022 óta több mint 50 milliárd dollár értékű katonai segélyt nyújtott Ukrajnának, de a fegyverek használatát ukrán területre és a védelmi célú határon átnyúló műveletekre korlátozta.

Az ukrán égbolt megtisztítása az orosz irányított légibombáktól egy erős lépés, amely arra kényszeríti Oroszországot, hogy törekedjen a háború befejezésére és az igazságos békére

– mondta Zelenszkij esti videóbeszédében.

Az Egyesült Államokhoz, Nagy-Britanniához, Franciaországhoz és Németországhoz fordulva kijelentette: 

szükségünk van a képességekre, hogy valóban és teljes mértékben megvédjük Ukrajnát és az ukránokat. Szükségünk van mind a nagy hatótávolságú képességek engedélyezésére, mind az önök nagy hatótávolságú lövedékeire és rakétáira.

Az államfő anélkül, hogy konkrétumokat közölt volna, azt mondta, képviselői „minden szükséges részletet” eljuttattak Ukrajna partnereihez.

 Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter, aki ukrán küldöttség élén pénteken és szombaton Washingtonban amerikai tisztviselőkkel és szakértőkkel találkozott, a CNN hírtévé által sugárzott interjúban azt mondta, Kijev megmutatta, az ukrán városok elleni csapásokhoz használt orosz repülőterek a mélységi csapások hatótávolságán belül vannak.

Több mint harmincezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán–magyar határszakaszon 7838-an léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 22 394-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek

 – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 66 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Ez történt szombaton:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában