Fővárosi Közgyűlés

2 órája

Átmentené a hatalmát Budapesten a baloldal

Karácsony Gergely indítványozná, hogy titkos szavazással döntsenek a főpolgármester-helyettesek személyéről – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester (k), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b) és Számadó Tamás főjegyző (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. szeptember 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a tagoknak szavazniuk kell a főpolgármesteri kabinet összetételéről és egy általános főpolgármester-helyettes kinevezéséről is. A jelek szerint azonban a Tisza Párt és a frakciója által támogatott Vitézy Dávid, illetve Karácsony Gergely embere, Kiss Ambrus mögött sem lehet többséget teremteni a közgyűlésben, köszönhetően az elmúlt hetekben tett nyilvános kijelentéseknek.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy emiatt 

a főpolgármester egy – a főváros szervezeti és működési szabályzata szerint – legális lehetőséghez folyamodna, és indítványozná, hogy a közgyűlés titkos szavazással döntsön a főpolgármester-helyettesek személyéről.

Abban reménykedik ugyanis, hogy így egy füst alatt képes lenne megszavaztatni Vitézy Dávidot és Kiss Ambrust is a nekik szánt pozíciókra, miközben egyik baloldali frakció sem szenvedne presztízsveszteséget. Ennek eredményeként Kiss Ambrus továbbra is általános főpolgármester-helyettes maradna, míg Vitézy Dávid a közszolgáltatásokért, a főváros üzemeltetéséért lenne felelős.

Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a lapnak úgy nyilatkozott, 

messziről látszik, hogy a Karácsony Gergely mögött álló Gyurcsány Ferenc megkezdte kampányát városházi embereinek megvédése érdekében.

A cikk folytatása a részletekkel ITT érhető el.

Ezt köszönheti Karácsony embereinek Budapest

A Mandiner annak járt utána, hogy az elmúlt öt évben mi fűződik Karácsony helyetteseinek nevéhez. 

Tüttő Kata bekerült az októberben megalakuló közgyűlésbe, de csak jobb híján ül be, mert ő az Európai Parlamentbe pályázott, ám a DK–MSZP–Párbeszéd-listán csak az ötödik helyre fért fel, s csupán az első kettő ért mandátumot – írják.

Bár a Gyurcsány- és Bajnai-korszak háttéremberének számító Kiss Ambrus nem tagja a közgyűlésnek, ő lett Karácsony általános helyettese, talán nem véletlenül. A feladatai közé tartozik a Fővárosi Önkormányzat költségvetése, gazdálkodása, az intézmények gazdálkodása, a helyi adókkal kapcsolatos ügyek, a vagyongazdálkodás, a közfoglalkoztatás, a társadalmi érdekegyeztetés, a hajléktalanellátás és a hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségének előmozdítása.

Magyarán ő a szakmai szempontból legfontosabb ember a Városházán – vannak, akik szerint valójában is –, ehhez képest meglehetősen kevésszer szólalt meg az elmúlt csaknem öt évben, ha viszont mégis, akkor szinte mindig arról panaszkodott, hogy a főváros csődközeli állapotban van, s ennek elsősorban a kormány az oka.

Tüttő Kata közgyűlési tagként lett a váro​süzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, de csak ritkán került reflektorfénybe a tevékenysége. Az MSZP-s politikus felel az utak és műtárgyak üzemeltetéséért és fejlesztéséért, hozzá tartozik a helyi közösségi közlekedés, a közparkok, közterek, a településtisztaság, a köz- és díszvilágítás, a távhőszolgáltatás, az ivóvízellátás, a csatornaszolgáltatás, a hulladékgazdálkodás, a köztemetők fenntartása, a kéményseprőipari szolgáltatás, a környezet- és természetvédelem, a vízgazdálkodás és az árvízvédelem.

Tehát rendkívül kiterjedt portfóliót kapott Tüttő, és vegyes a megítélése a munkájának.

A fővárosi utak és egyes közterületek, parkok állapota katasztrofális, a tisztasággal is rendkívül komoly gondok vannak, a méhlegelők és rovarhotelek mint természetvédelmi akciók pedig inkább jó poénnak tekinthetők. Ugyanakkor nem volt komoly probléma a világítással, a vízgazdálkodással, a távhőszolgáltatással, a köztemetőkkel, az árvíz elleni küzdelemben pedig a főváros – bár nehéz megítélni, hogy ez mennyiben Tüttőnek köszönhető – egyértelműen jól teljesített, leszámítva azt, hogy a Római-part ügyét nem sikerült rendezni. S az állandó panaszáradat ellenére működött, időnként eldöcögött a közösségi közlekedés is.

De míg Tüttő ötévnyi ténykedéséről azért kiderült valami, ez alig mondható el Kerpel-Fronius Gáborról, aki az okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettesként ügyködik. 

További részletekről ITT olvashat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában