Közélet

2009.05.22. 07:37

Nemet mondtak a plázára

Nem kell újabb doboz-pláza a belvárosba! - ezzel az egyértelmű véleménnyel szembesítették a KTE-pálya beruházóit azok, akik részt vettek az EuroCenter terveit bemutató lakossági fórumon. Az i-re a pontot Zombor Gábor tette fel, aki közölte: amíg ő Kecskemét polgármestere, ez a pláza ebben a formában nem épül fel.

Rákász Judit

A hálátlan szerep, hogy a Városháza dísztermét zsúfolásig megtöltő kecskemétiek előtt méltassa az EuroCentert, Széll Andrásnak, az épület vezető tervezőjének jutott a keddi fórumon. Az 50 ezer négyzetméteres, kétszintes bevásárlóközpontban közel 60 üzlet és egy kaszinó kapna helyet. Az épület alatt hatalmas mélygarázs, tetején zöld terasz, a víztoronynál mászófal várná a vásárlókat.

Az építész szakmát megosztották a tervek: míg a helyi tervtanács többször elmeszelte, addig a budapesti Központi Tervtanács néhány hete támogatta az EuroCentert.

- A tervekből két dolog derül ki: egyrészt a tervezők jó szándéka, másrészt hogy fogalmuk sincs, miért utasítják vissza a kecskemétiek újra és újra a próbálkozásaikat - mondta a fórum egyik hozzászólója, Király László György. - A tervismertetőben fotókat mutattak a Rákóczi útról és a Kurucz körútról. Nekünk?! Nekünk nem kell megmutatni, milyen a Rákóczi út. Mi ugyanis itt élünk. Ezen a bevásárlóközponton viszont semmi olyat nem látunk, ami egy kicsit is kecskemétivé tenné.

A fórumon egyetlen hozzászóló sem akadt, aki védelmébe vette volna a városszéli hiperekhez hasonló, dobozszerű épületet. A résztvevők vérmérsékletük és nyelvi leleményességük függvényében minősítették birkahodálynak, félbehagyott legojátéknak, egyszerhasználatos plázának.
Király József, a fórumot kezdeményező városszépítő egyesület képviseletében arról beszélt, hogy bevásárlóközpont helyett lehetne lakóépületket, szállodát, irodaházat építeni erre a területre. Hiszen a Mercedes betelepülésével ezekre nagyobb szükség lesz.

- Minden nyolcadik üzlethelyiség üres Kecskeméten. Válság van, nincsenek bérlők. Biztos szükségünk van újabb 56 üzlethelyiségre? - tette fel a nem költőinek szánt kérdést az egyik hozzászóló.
A Kecskeméti Építészek Egyesülete színeit képviselő Katkics Tamás a lebontott tiszti kaszinóra hívta fel a figyelmet.

- A KTE-pályán volt egy gyönyörű kecskeméti épület. Sokan vártak volna egy gesztus kárpótlásképpen, ehelyett egy olyan épületet mutattak be, amely nem kommunikál a környezetével, a világ bármely részén felépülhetne - mondta.

A fórum végén Zombor Gábor polgármester is szót kért.
- Három éve kinlódunk a korábbi városvezetéstől örökölt történettel. Az első találkozáskor azt mondtam a befektető képviselőinek, hogy ezt a beruházást a kecskemétiek nem fogják sem szeretni, sem elfogadni. Ráadásul közlekedési szakemberek szerint ebben a formában nincs megoldás a projekt kapcsán felmerülő közlekedési problémákra. Nem könnyű a helyzetünk, hiszen a várost élő szerződés köti. Ha nem is értünk egyet a korábban történtekkel, jogkövetőnek kell lennünk. De ezzel együtt ragaszkodunk a szerződés és a hatályos jogszabályok betartásához. A képviselő-testületnek döntési joga van az ügyben, s kijelenthetem, hogy amíg én vagyok Kecskemét polgármestere, nem terjesztem a testület elé ezt a tervet: ez a pláza ebben a formában nem fog megvalósulni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!