Kék hírek, bulvár

2010.03.04. 16:37

Huszonöt évet kapott az ATM-es banda

Összesen huszonöt év börtönt illetve fegyházat kapott csütörtökön az a négy férfi, akik 2008 októberében két héten belül négy pénzautomatát próbáltak meg kiszakítani Bács illetve Pest megyében. A bíróság indoklása szerint a vádlottak rendkívül szervezetten és gátlástalanul követték el az ATM-ek elleni támadásokat. Utolsó akciójuk Albertirsán sikeres volt, 31 milliós zsákmányukból 23 millió máig nem került elő.

H. I.

Az elsőrendű vádlott H. Tibort 8 év börtönre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság dr. Sárközy Szabolcs vezette büntetőtanácsa, egyben ugyanennyi időre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A másodrendű vádlott K. Norbert 7 év börtönt és mellékbüntetésként 7 év közügyektől való eltiltást kapott.

A legsúlyosabb büntetés a harmadrendű vádlott T. Zoltáné lett, akit többszörös visszaesőként 8 év 6 hónap fegyházra és 9 év közügyektől való eltiltásra ítélt a bíróság. A negyedrendű H. Ferenc – aki egy automata elleni támadásban működött közre bűnsegédként – 1 év 4 hónap börtönt és 2 év közügyektől való eltiltást kapott. Dr. Praveczki Magdolna ügyésznő valamennyi vádlott esetében súlyosbításért, míg a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek, így az ítélet még nem jogerős, az ügyet másodfokon a Szegedi Ítélőtábla tárgyalja majd.

Egy életre tanultak az esetből?

– Ha 7-8 évet kapunk, az életben nem lesz belőlünk normális ember – mondta a tárgyaláson a másodrendű vádlott K. Norbert, aki hozzátette: megbánta az egészet. Védője a törvényi minimum (jelen esetben öt év) körüli büntetést kért, mert mint mondta: a vádlottak egy életre tanultak az esetből, és többé nem fognak bűncselekményt elkövetni.

– A bíróság az ítélet meghozatalakor nyomatékosan vette figyelembe a beismerő vallomásokat, enélkül még súlyosabb büntetést kaptak volna a vádlottak. Egy esetleges enyhébb büntetés ugyanakkor hatástalan lett volna, nem lett volna visszatartó ereje. Rendkívül szervezett és kitartó elkövetésről van szó, hiszen a vádlottak mindig alaposan felmérték a terepet, és tanultak az előző ATM-támadásokkor elkövetett hibáikból. A bíróság elvetemültnek tartja azt a megoldást, hogy az egyik akció sikeressége érdekében a vádlottak még egy vendéglátóhelyet is felgyújtottak – mondta el dr. Sárközy Szabolcs az ítélet indoklásaként. Az első, másod és harmadrendű vádlott a jogerős ítéletig előzetes letartóztatásban marad.

Az előzmények: négy ATM-szaggatás egymás után

A négy férfi 2008. október 9-én kezdte a sorozatot a lajosmizsei ATM-elleni támadással. Az akció előtt felgyújtottak egy felsőlajosi csárdát, hogy elvonják a lajosmizsei rendőrök figyelmét. Az automata elvontatása viszont így sem sikerült, a kötél elszakadt. Vettek egy masszívabb drótot, és két nap múlva, hajnalban újra akcióba léptek, ezúttal Szankon.

Mivel az ottani takarékszövetkezet automatáját lambéria fedte, fejszével álltak neki kibontani, de újra felsültek: a fejsze nyele eltört, kézzel pedig hiába rángatták az automatát, meg se moccant. Elmenekültek, Soltvadkertre hajtottak, ahol folytatódott a bakiparádéjuk: kiszakították ugyan a pályaudvar melletti automatát, de a terepjáró rakterébe már nem tudták berakni, mert megakadt. Közben arra járó autósok meg is zavarták őket, ezért kapkodni kezdtek. Hátratolattak, hátha a fal belöki az ATM-et a kocsiba, de tervük fordítva sült el, az automata a földre esett. Száz méteren keresztül vontatták, mígnem a drótkötél elszakadt.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Összesen 23,5 évet kapott az ATM-es banda három tagja, negyedik társuk csak bűnsegéd volt
[/caption]

A három sikertelen akcióból a trió azt a következtetést vonta le, hogy rossz kocsival próbálkoznak, mert magasan van a Pajero raktere, ezért loptak egy Mercedes Vito-t. Ezzel mentek Alberirsára október 22-én, és onnan végül el is tudták lopni a kiszemelt bankautomatát. Mint később kiderült, 31 millió forint volt benne. Ebből közel 23 milliót máig nem adtak elő a vádlottak, elmondásuk szerint a zsákmányt felélték illetve korábbi tartozásaikat adták meg belőle.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!