Kék hírek, bulvár

2010.01.22. 14:37

Négy bankautomatát próbáltak kiszakítani – öt évet biztosan kapnak

Jövő héten valószínűleg ítéletet hoz a megyei bíróság annak a négy férfinak az ügyében, akik 2008 októberében két héten belül négy pénzautomatát próbáltak meg kiszakítani Bács illetve Pest megyében. Negyedszerre, Albertirsán már sikerrel jártak, 31 millió forintot zsákmányoltak, melyből 20 millió máig hiányzik. A vádlottak legalább öt évi börtönre számíthatnak.

H. I.

Mind a négy férfi régóta ismert a bűnüldöző hatóságok illetve a bíróság előtt. Az elsőrendű vádlott, a most 28 éves H. Tibor például már hétszer volt elítélve többek között rablás és lopás miatt, de társai sem tegnap léptek a bűn útjára: a másodrendű vádlott K. Norbert négy, míg a harmadrendű T. Zoltán tizenkét ügy miatt állt már bíróság előtt. Ők hárman találták ki, hogy automaták ellopásával tesznek szert könnyű keresetre. Tervük megvalósításhoz elkötöttek egy Mitsubishi Pajerot – ennek illetve egy kötélnek a segítségével próbáltak meg kiszakítani egy lajosmizsei ATM-et 2008. október 9-én. Nem jártak sikerrel, a kötél elszakadt.

Vettek egy masszívabb drótkötelet, és két nap múlva, hajnalban újra akcióba léptek, ezúttal Szankon. Mivel az ottani takarékszövetkezet automatáját lambéria fedte, fejszével álltak neki kibontani, de újra felsültek: a fejsze nyele eltört, kézzel pedig hiába rángatták az automatát, meg se moccant. Elmenekültek, Soltvadkertre hajtottak, ahol folytatódott a bakiparádéjuk: kiszakították ugyan a pályaudvar melletti automatát, de a terepjáró rakterébe már nem tudták berakni, mert megakadt. Közben arra járó autósok meg is zavarták őket, ezért kapkodni kezdtek. Hátratolattak, hátha a fal belöki az ATM-et a kocsiba, de tervük fordítva sült el, az automata a földre esett. Száz méteren keresztül vontatták, mígnem a drótkötél elszakadt. A bűnözők mindannyiszor milliós kárt okoztak a pénzintézeteknek a rongálással.

A három sikertelen akcióból a trió azt a következtetést vonta le, hogy rossz kocsival próbálkoznak, mert magasan van a Pajero raktere, ezért loptak egy Mercedes Vito-t. Ezzel mentek Alberirsára október 22-én, és onnan végül el is tudták lopni a kiszemelt bankautomatát. Mint később kiderült, 31 millió forint volt benne, melyből valamennyit adtak negyedik társuknak, H. Ferencnek, a többit pedig elosztották. A lopott pénzből tíz millió forint került csak meg.

Az első tárgyaláson a vádlottak nem tettek vallomást, viszont fenntartották a nyomozás során tett beismerő vallomásukat. A következő tárgyalásokon az akciók szemtanúit illetve károsultjait hallgatja meg dr. Sárközy Szabolcs tanácsvezető bíró, jövő héten pedig meg is születhet az ítélet. A négyest a megyei főügyészség különösen nagy értékre, folytatólagosan, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal és bűnszövetkezetben elkövetett lopással vádolja, így legalább öt évi szabadságvesztésre számíthatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!