Kultúra

2012.08.05. 21:45

A gyógyító fokhagymát ünnepelték Bátyán

A falut híressé tevő gyógy-, és fűszernövényt, a fokhagymát ünnepelték szombaton Bátyán.

T. K.

A községbe érkező idegennek nem hagynak kétséget arról az ott élők, hogy mivel foglalkoznak. A házak ereszénél fokhagyma-, és paprikafüzérek lógnak és nagyon sokan kínálják termékeiket a falut átszelő főút mentén is. A Dunához közeli településen már a középkor óta termesztenek zöldségféléket, de a fokhagyma révén váltak ismertté a bátyaiak, ahol állítják: ott terem a legjobb minőségű fokhagyma az országban.

Az ősidőktől ismert fokhagyma – aminek gyógyhatásai közismertek -, tiszteletére immár negyedik alkalommal szerveztek fesztivált Bátyán. A gasztronómia jegyében zajló fokhagyma ünnepen egy volt a lényeg: minden ott készülő étekben legyen legalább egy gerezd fokhagyma.

Végigjárva a főzőcsapatokat: jelentjük a bográcsos-, tárcsás ételekből nem hiányzott a fokhagyma, de a fantázia sem. Jó néhány kakas végezte bográcsban ezen a hétvégén – az ínyencek szerint „akkor igazi a kakaspörkölt ha a töke is benne van” -, de főtt több helyen marhapörkölt, rackapörkölt (Fülöp Éva főzte, bizonyítandó a húsfőzéshez a nők is értenek), a horvát nemzetiségi Vodanica tánccsoport bakonyi betyárgulyással nevezett, de sütöttek csevapcsicsát, kolbászt, szivárványos pisztrángot és egy napokig „kilencfűszeres” páclében álló vaddisznót is nyársra húztak. Akadt aki megjegyezte: annyira szereti a fokhagymát, hogy képes miatta egy egész szál kolbászt is megenni.

A marhapofa-pata pörkölt pedig a nevében is szereplő alapanyagokból készülő ínycsiklandozó étel volt, amit a bátyai „Magányos Bikás”, alias Kapitány László és segítője Rogács Attila főzött. – Aki nem szeret kotyvasztani, ne is fogjon fakanalat – vélekedett a „bikás ember”, aki már gyerekkorában megtanult főzni, mert édesanyja sokat betegeskedett. A kalocsai mentősök – Hári Tibor és Körmös Ferenc -  is megmutatták, hogy értenek a fokhagymás ételekhez, ám azt, hogy milyen pácot használtak a maguk fogta dévérek kisütése előtt, nem árulták el. Hogy nagyon ízletesen sikerült elkészíteniük, azt az ételbírák is kiemelték. Németh József, Venesz-díjas mesterszakács, még tanácsot is adott nekik: ha rizslisztet használnak, akkor még finomabb lesz a sülthal.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A „kilencfűszeres” vaddisznó a „sört is kívánta”
[/caption]

Hogy a házias sütemények készítésében is jeleskednek Bátyán azt a lányok, asszonyok bizonyították. Akadt, ki olyan egyszerű finomságot készített, mint Vollárné Julcsi, akinek lángosához természetesen dukált a fokhagyma. A „tésztaverseny” győztese viszont Petrolanné Marokity Mária lett „túróvirág” fantázianevű süteményével. A győztesnek lesz miből sütnie az elkövetkezőkben is, mert jutalma 50 kg liszt volt. Hogy milyen süteménycsodákat lehet még készíteni azt a fesztivál résztvevői is megtekinthették Varajtiné Krisztina tortastúdiójában. – Kalocsán végeztem 1990-ben, s azóta sok-sok tapasztalatot szereztem itthon és külföldön, míg autodidakta módon eljutottam erre szintre a dísztortáimmal – mesélte a másodgenerációs cukrász, akinek munkáit Szabó Pál, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nagykövete méltatta.

Terityné Németh Andrea jóvoltából pedig a fokhagyma-, és paprikafüzér készítésének módját is elleshették az érdeklődők. Mint megtudtuk: a „hagymalabdák” és a különféle módon variált füzérek készítése igen munkaigényes, de így kifizetődőbb az eladásuk. A fokhagymatermesztéssel is foglalkozó asszonytól megtudtuk, az idei termés miatt nincs okuk a panaszra.

A fokhagyma megmozgatta a fantáziáját másoknak is, így még a Szent Korona másolatát is elkészítették a negyedik fokhagyma fesztiválra. – Nem gondoltuk, hogy ekkorára növi ki magát a fesztivál, de örülünk neki, hogy megszerették az emberek és így már lassan készülhetünk az ötödik fokhagymaünnepre is – összegzett Varajti Gábor, a bátyai fesztivál kiötlője.

T. K. A „kilencfűszeres” vaddisznó a „sört is kívánta” -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!