Közélet

2015.01.18. 16:50

Veszélyben a torok, a gyomor

Nem árt vigyázni magunkra a tavaszias télben: ugyan influenza-járvány (még) nincs, de egy torokfájást könnyen összeszedhetünk, ráadásul Kecskeméten hányást és hasmenést okozó vírusok is terjednek.

Hraskó István

Jelentősen megnövekedett a betegforgalom dr. Szűcs Mária kecskeméti gyermek háziorvos Smetana utcai rendelőjében, a Vacsi-közben. Mint a doktornő elmondta: naponta átlagosan 70-90 kis beteget lát el, a gyerekek körülbelül kétharmada felső légúti panaszokkal érkezik hozzá, a többiek pedig hányásos-hasmenéses tünetekkel. Utóbbi típusú megbetegedések száma hirtelen nagyon megugrott mostanság, erről többen is beszámoltak lapunknak. Vírusok állnak a háttérben: a szúrópróbaszerűen elvégzett széklettenyésztéses vizsgálatok nem igazolták baktériumok jelenlétét.

Szűcs Mária a gyógymóddal kapcsolatban a jó minőségű probiotikumok fontosságát hangsúlyozta, amelyek nemcsak akkor segítenek, ha baj van, hanem a fertőzések megelőzésére is alkalmasak. Szerinte a diéta nem indokolt, viszont kiemelten kell figyelni a megfelelő folyadék-bevitelre a kiszáradás elkerülése érdekében, és a szervezetből ilyenkor nagy mennyiségben távozó só pótlására is. A Vacsi-köz gyermek háziorvosához egyre nagyobb számban visznek a szülők nehezen csillapítható magas lázzal és akár hányásig fokozódó száraz köhögéssel küszködő gyerekeket is. A légúti betegségek terjedéséhez nagyban hozzájárul az évszakhoz képest enyhe idő, de emellett az is, hogy immunrendszerünk télen gyengébb, mint általában.

A Széchenyivárosban, a Széchenyi sétányon praktizáló dr. Nagykőrösi Ildikó gyermek háziorvos kiemelte: a hasmenést okozó vírusos megbetegedéseknél nagy jelentősége lenne annak, ha az óvodákban, iskoláknak nagyobb gondot fordítanának az illemhelyek tisztítására. Szerinte akár óránként is szükség lenne a takarításra, az ülőkék letörlésére, így a vírust már hordozó gyerekektől kevesebben kapnák el a betegséget. Nagykőrösi Ildikó felhívta a figyelmet a szülők felelősségére is.
– Ha a szülő azt tapasztalja, hogy gyermeke hány, megy a hasa, akkor ne vigye el az óvodába, iskolába, hiszen a gyermek egyrészt otthon könnyebben gyógyul, másrészt nem fertőzi meg a közösség többi tagját – mondta el. A széchenyivárosi háziorvos húsz éves tapasztalata alapján – kollégájának némiképp ellentmondva – úgy véli: a vírusos hasmenéses megbetegedések akár gyógyszer nélkül, szigorú diétával, bő folyadékbevitellel is gyógyíthatók. Ő a diétát még a tünetek megszűnte utáni három napra is javasolja. Az ajánlott menü krumpliból, rizsből, sárgarépából, banánból, almából, kétszersültből, ropiból áll, a húst, a tejet és a tojást viszont érdemes elhagyni.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Mostanság naponta 70-90 kisgyermeket visznek dr. Szűcs Mária kecskeméti gyermek háziorvos rendelőjébe
[/caption]

Az Országos Epidemiológiai Központ úgy tájékoztatott: az influenza-figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az 1. heti 3700 fővel szemben a 2. héten, január 5-11. között háromszor több, azaz 11 700 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek 12,7 százaléka gyermek, 44,1 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 29,0 százaléka, 14,2 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.
A 2. héten az ország valamennyi területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az első naptári héten regisztrálthoz viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó, orvoshoz fordult betegek száma Pest (212), Fejér (200) és Győr-Moson-Sopron (193) megyében volt a legmagasabb. Bács-Kiskun megyében ehhez képest igen alacsony, mindössze 56 százezrelék volt az arány.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!