Közélet

2012.09.07. 17:21

Új helyen a felsős piaristák

Ennek a tanévnek már a Piarista Iskola diákjaiként vágtak neki a korábbi Ward Mária Leánygimnázium növendékei Kecskeméten. Újdonság az is, hogy szeptembertől a felső tagozatos piarista tanulók a belvárosból a Czollner térre költöztek.

Hraskó István

Az elmúlt időszak több változást is hozott a kecskeméti katolikus iskolák életében. Az angolkisasszonyokhoz jelentkezők száma folyamatosan csökkent (volt, amikor alig haladta meg a tízet), tavaly már nem is indítottak 5. évfolyamos osztályt. A két iskolafenntartó szerzetesrend illetve helyi szinten a Piarista Iskola és a Ward Mária Leánygimnázium vezetése sokat tárgyalt a helyzetről. Végül az a döntés született, hogy a Congregatio Jesu Szerzetesrend átadja a leánygimnáziumot a Piarista Rend Magyar Tartományának.

– A kecskeméti katolikusságban, a helyi katolikus közoktatásban gondolkodtunk, és a lehető legszorosabb kapcsolatot, az iskolaegyesülést ítéltük a legjobb megoldásnak – tekintett vissza Nagy Attila, a Piarista Iskola igazgatója.

Mindezzel a piaristák eddigi 750 fős diáklétszáma 950 főre nőtt. A Piaristák terén lévő épületet kezdte kinőni az intézmény, ugyanis már négy éve három elsős osztályt indítanak. Az is felvetődött, hogy a felső tagozatban három kisebb osztályt össze kell vonni két nagyobba. Erre végül éppen az iskolaegyesülés miatt nem került sor, ugyanis ezután az iskolavezetés úgy döntött: a felsősök, azaz az 5-8. évfolyamosok, összesen nyolc osztály az egykori leánygimnáziumba költözik.

A Czollner téren az egyik épületben nyáron felújították, kifestették az összes tantermet. A tanévkezdésre már áthozták az új helyre a Piaristák teréről az interaktív táblákat, tanulói laptopokat, lecserélték a székeket. Kollégiumi szobákból új ének-, technika, informatika-, biológia-kémia, és nyelvi szaktantermeket is kialakítottak egy másik épületben. Mikulás Domonkos általános iskolai igazgatóhelyettestől megtudtuk: a Czollner téren a nyolc piáros osztály mellett van két wardos is. Az egyik, a nyolcadikos megmaradt lányosztálynak, a másikba, a hetedikesbe viszont felvettek fiúkat is. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Czollner téren már együtt tanulnak az egykori leánygimisek és a piárosok
[/caption]

A koedukáció már a gimiben is egyre általánosabb. Az idén érettségiző osztályok közül kettő fiú, kettő lány osztály, és a 10-11. évfolyamon is megmaradtak az egynemű wardos lányosztályok. A kilencedik viszont teljesen vegyes, és a 11. évfolyamon is vannak koedukált osztályok, mivel a Piarista Iskola már két éve is indított vegyes csoportokat. Mikulás Domokos szerint nem is tehetnek mást, hiszen csak így tudják biztosítani, hogy legyen külön humán, reál és nyelvi osztályuk, azaz minél szélesebb képzési palettát kínáljanak a továbbtanulni szándékozó diákoknak.
Az igazgatóhelyettes kérdésünkre elismerte: eleinte nem okozott osztatlan sikert a felsős diákok szülei között a Czollner térre való költözés.

– A belvárosi iskola kényelmesebben, könnyebben megközelíthető, a buszpályaudvar is közelebb van. Főleg azoknál a családoknál okozott gondot a változás, ahol az egyik gyerek alsós, a másik felsőtagozatos, így két helyre kellene őket vinni. Éppen ezért a szülőkkel közösen kitaláltuk, hogy azokat a felsősöket, akiket szüleik reggelente a Piaristák terére tudnak behozni, átkísérjük gyalogosan a Czollner térre, illetve tanítás után vissza. Ez egy tizenkét-tizenöt perces séta, szülők is, pedagógusok is jelentkeztek önkéntes kísérőnek. Az első tanítási napon még húsz diákot vittünk így át, szerdán már csak hatot. Keressük a megoldást arra is, hogy busz szállítsa a tanulókat a két épület között – tette hozzá Mikulás Domonkos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!