Szakmai program

3 órája

Falumegújítók találkoztak Jakabszálláson – galériával

Pénteken Jakabszálláson gyűltek össze az ország minden pontjáról a Falumegújítási díjban, különdíjban részesült települési vezetők és munkatársaik. A falumegújítók munkáját Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is méltatta.

Sebestyén Hajnalka

Falumegújítási díjban azok a települési közösségek részesülhetnek, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat. A falumegújítók rangos találkozójának idén Jakabszállás – mint korábbi díjazott – adott helyet, a polgármesteri hivatal tanácskozó termében. 

falumegújítók, Lezsák Sándor, helyi érték
A falumegújítók munkáját Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is méltatta
Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Falumegújítók megismerhették Jakabszállás értékeit

A találkozóra az ország számos pontjáról érkeztek szakemberek. Csütörtökön személyesen is megtekintették Jakabszállás nevezetességeit, pénteken pedig előadásokat hallgathattak meg. A pénteki szakmai programon a házigazda Jakabszállás polgármestere, Szabó György Róbert három prezentációban összegezte kulturális és értékmentő munkájukat, helyi értékeiket és kitért a jövőbeni terveikre is. 

Fontos szerepe van a Jakabi Kultúrműhelynek

A polgármester hangsúlyozta: Jakabszálláson az önkormányzat és a civil szervezetek együttműködése nagyon jó. A helyi lokálpatrióta egyesület az élet számos területen jelen van. Szépítik a községet, rendezvényeket szerveznek. A település életében egyre nagyobb szerepet kap a Jakabi Kultúrműhely, mely évek óta nemcsak helyben, de környező településeken is fellép, tavaly már a fővárosba és az erdélyi testvértelepülésükre is eljutottak. 

100 éves Jakabszállás

A település idén ünnepli önállósodásának 100. évfordulóját, ennek jegyében több programot is szerveztek. A határjárás e hét szombaton zárja a nagy sikerű rendezvényt.

Helyi értékek

Szabó György Róbert a jelenlévőknek röviden bemutatta a helyi értéktárat, helyi értékeket, és szólt a különlegességeikről is. Szó esett a Sántha György költő egykori kúriájáról, emlékének ápolásáról, a hirös neves jakabi csárdáról, szikes tavakról, a Magyarkertről, pilótaképzésről, a világon első hidrogén üzemanyagcellás meghajtású, személyszállításra is alkalmas drón fejlesztéséről, sportrepülőtérről, Kiskun hajtánypályáról, Wolford dülői közösségi házról. A polgármester a jövőbeni terveik közül kiemelte, hogy szeretnének egy közétkeztetési konyhát kialakítani és egy több kiszolgálóhelyiséggel rendelkező közösségi házat építeni, a művelődési ház mellé. 

Mindenhol vannak értékek

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte a falumegújítókat. Röviden bemutatta a Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben működő értékfeltáró kollégiumok munkáját, majd hangsúlyozta, mindenhol vannak értékek. Hosszú ideje bármerre jár, szívesen betér a helyi kisboltokba. Megkérdezi, milyen értékek vannak a településen. Gyakran hallja, hogy itt bizony semmi, de a beszélgetésből végül kiderül, mégiscsak vannak. Jelenleg 1800 településen van helyi értéktár, mely folyamatosan bővül. Jó példa erre Jakabszállás is. A fiatalokat is be lehet vonni a programokba, csak meg kell találni azt az előadó személyt, aki érdekes és hiteles számukra. Például egy gördeszkás paptól szívesebben hallgatnak meg tudnivalókat egyházi témában, mintha egy száraz előadásra kellene beülniük. A másik vonal pedig a játék és a sport, melyen keresztül meg lehet őket szólítani. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában