Átadó

3 órája

Megújult a kecskeméti Kodály Intézet patinás épülete – galériával, videóval

Pénteken ünnepélyesen átadták a kecskeméti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének épületét, melynek felújítása hat évig tartott, és a Modern Városok Program keretében 4,2 milliárd forintból valósult meg. A felújítás alatt számos új terem is létesült, és oktatástechnológiai eszközökkel is bővült a Kodály Intézet.

Horváth Péter

Megújult Kecskemét egyik legrégebbi épülete, a Kodály Intézet, a Modern Városok Program keretében. Az újjávarázsolt épületet péntek délelőtt adták át ünnepélyes keretek között. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének korszerűsítése és bővítése 2018-ban kezdődött el, mintegy 4,2 milliárd forintnyi hazai és európai uniós forrásból. A felújítás terveit a Mányi Építész Stúdió készítette, a kivitelezést a Horváth Építőmester Zrt. végezte. A több lépcsősre tervezett beruházás első ütemében mostanra elkészült a műemléki védelem alatt álló kolostorépület teljes rekonstrukciója. Az akadálymentessé tett épületben immár 19 tanterem szolgálja a világ számos pontjáról érkezett hallgatók magas színvonalú képzését, emellett a legmodernebb oktatási technológiákkal is bővült az épület. 

Kodály Intézet, felújítás, átadó
Megújult a kecskeméti Kodály Intézet patinás épülete
Fotó: Gulyás Sándor

Rajk Judit igazgató elmondta, hogy a felújításhoz kapcsolódó régészeti feltárások újraírták Kecskemét városának történelmét is. Az 1970-es években a Barátok temploma környékén már feltártak Árpád-korra utaló kemencéket és egy temetőt, de most az épület alatt egy félig földbe mélyített, jelentős méretű lakóházat találtak, valamint további gödröket és cölöphelyeket, amelyekből egyértelműen egy Árpád-kori lakóházat azonosítottak. A régészeti munkák során az 1200-as évekre tehető kerámiákat, pénzérméket (a legfiatalabb pénzérme Ferenc József uralkodásának idejéből származik, 1859-ből, a legidősebb lelet pedig az 1300-as évek végére, az 1400-as évek elejére tehető), valamint a középkori Kecskemét egykori központjában álló torony földszintjének három elfalazot ablakát és a város legrégebbi temetőjét találták meg a szakemberek. Ennek a feltárásnak egy kis részletét az épület pinceszintjén mutatják be és vezetéssel alkalmanként látogatható.

Dr. Kutnyánszky Csaba rektorhelyettes köszönetet mondott a kormánynak és Kecskemét önkormányzatának a támogatásért, majd elmondta, hogy a Kodály Intézet az alapítása óta eltelt 50 év alatt közel 60 országból 2000 hallgató érkezett különböző szintű éves tanfolyamokra, és közel 5000 zenepedagógus vett részt nyári szemináriumokon. Az intézet Erdei Péter akkori igazgató kezdeményezésére 2005-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Zeneakadémia tanszéki jogállású intézménye lett, és oktatási programja egyetemi diplomát adó alap- és mesterképzéssel bővült. Kiemelte, hogy az itt végzett hallgatók az egész világra kiterjedő, egyedülálló zenepedagógiai hálózatot hoztak létre, ami hozzájárult a Kodály-filozófia külföldi adaptációjához. Kiemelte, hogy az ünnepi alkalom legfontosabb üzenete a megújulás, mindezt az érték megtartás és értékmérés, valamint az értékteremtés jegyében. Az intézmény további céljairól elmondta, hogy miközben beteljesíti misszióját a Kodály-életmű nemzetközi megismertetésében, váljon a hazai ének-zene tanárok módszertani tudásközpontjává.

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a beruházás funkcionalitását tekintve kiemelkedő, hiszen nagyon gazdag örökséget ápol. Emellett a műemléki jelleg általi  korlátozások mellett történt beavatkozások nyomán gazdaságosabban is üzemeltethető. A beruházás megalapoz egy későbbi fejlesztési csomagnak is. A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy az ilyen beruházásokat elősegítendő két ágazati törvényt készítettek elő, egyiket az állami beruházásokról, másikat a magyar építészetről. Ezek haszna reményeik szerint meghatározzák a beruházások minőségét a következő évtizedekben.  

Csaba Gábor kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár nemzetközi jelentőségű szellemi műhelynek nevezte a Kodály Intézetet és kiemelte, hogy Kodály életműve, melyet az intézmény gondot, rendkívüli jelentőségű hazánk kulturális diplomáciájában.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a Kodály Intézet és a megújításán dolgozók értékteremtő voltát hangsúlyozta köszöntőjében, majd visszatekintett az épület történetére. A polgármester kitért arra, hogy a felújítás évei, amikor az épületet is el kellett hagyni, nem hagytak nyomot a jelentkezők számában, hiszen az még növekedett is. Szemereyné Pataki Klaudia ünnepnapnak nevezte az átadás napját, majd elmondta, hogy Kodály városa impozáns számokkal büszkélkedhet a zene vonatkozásában: csak az iskolákban 2000-en tanulnak ének-zenét, a városban 41 kórus működik, amit ha 20 fős átlaggal számolunk, az több mint 800 tagot jelent. A zenével foglalkozó pedagógusok száma mintegy 150-200 fő. Így több ezren őrzik a zenei örökséget a városban – hangsúlyozta a polgármester, aki arról is beszélt, hogy a további fejlesztések tervei is elkészültek, melyek megvalósításának továbbra is élharcosa lesz.

Rajk Judit zárásként elmondta, hogy 2025 nyarán Kodály Szimpóziumot rendeznek, mellyel a Zeneakadémia alapításának 150., a Kodály Intézet alapításának 50. évfordulóját ünneplik majd, illetve most szeptember 29-én – ami az alapítás napja is – az 50. tanévet nyitják meg a 17 országból érkezett 53 hallgatóval.

Az eseményen fellépett a Kodály Intézet kórusa és a 20 éves Yuming Zhu, aki zongorán adta elő Kodály két művét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában